Bogat program Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis u Tuzli

Ovogodišnji, 19. Književni susreti Cum grano salis počinju danas i traju do 7.9.2019. Već od danas počinje bogat program, ispunjen brojnim promocijama knjiga i autora, a ove godine, organizator, Grad Tuzla, je uveo i novinu u programu, biće predstavljeni i svi romani koji su ušli u uži izbor za Nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2018. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Sve promocije, planirane za srijedu, 4. septembar održaće se u prostorijama Međunarodne galerije portreta, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

– Prva promocija planirana je za 17:00 sati. Riječ je o promociji knjige Hatidža koju je napisao pjesnik, esejist, književni kritičar i prevodilac, ovogodišnji predsjednik žirija za dodjelu Nagrade Meša Selimović, Mile Stojić. Knjiga Hatidža jedna je pjesma u devetnaest odjeka posvećena Srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović koja je za Stojića antička heroina našeg vremena. Na dan kad je stigla vijest o smrti Hatidže Mehmedović, u znak pijeteta Stojić je na svoj Facebook profil postavio pjesmu Hatidža koja je zatim postala viralna i prevedena na skoro dvadeset jezika svijeta. Rijetko je koja pjesma na našem jeziku prevedena na toliko svjetskih jezika. Devetnaest prijevoda objedinjeni su zatim u knjizi Hatidža čiji će tiraž biti poklonjen Memorijalnom centru u Potočarima. O knjizi će, pored autora, govoriti Hadžem Hajdarević. Knjiga je iz štampe izašla 2019.

– Na drugoj promociji, u 18:00 sati pjesnik, esejist, prozni pisac, i selektor za Bosnu i Hercegovinu ovogodišnjih Književnih susreta, Hadžem Hajdarević predstaviće svoju knjigu Arabeske od vode (Rubaije) U zbirci rubaija – Arabeske od vode je deset ciklusa, svaki po četrdeset pjesama: Jezik, Ljubav, Adem i Hava, Grijesi, Vrt, Putovanja, Voda, Vjera, Život, Poezija. Ova vrtoglava pjesnička avantura sa starom a neumrlom formom perzijske četvorke, s njezinim bejtovima i njihovim kompliciranim rimama, vanjskim i unutarnjim je već na prvo čitanje – događaj. O knjizi Arabeske od vode govoriće Sead Usić i Elvir Musić. Knjiga je iz štampe izašla 2019.

– U 20:00 sati planiran je Razgovor sa književnicom Martinom Mlinarević Sopta. Razgovor će voditi Kristina Ljevak. Martina Mlinarević Sopta je kolumnistica, pjesnikinja i društveno angažovana aktivistkinja koja je objavila Firentinske suze (2005.), Otok u prosincu (2006.), Neprocjenjivo (2013.), Ljetos i drugi ledovi (2017.) te Huzur (2018.). Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici koju prati više od 123.000 ljudi.

bogat program međunarodnih književnih susreta cum grano salis u tuzli
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU