15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  Bogat program Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis u Tuzli

  Ovogodišnji, 19. Književni susreti Cum grano salis počinju danas i traju do 7.9.2019. Već od danas počinje bogat program, ispunjen brojnim promocijama knjiga i autora, a ove godine, organizator, Grad Tuzla, je uveo i novinu u programu, biće predstavljeni i svi romani koji su ušli u uži izbor za Nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2018. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

  Sve promocije, planirane za srijedu, 4. septembar održaće se u prostorijama Međunarodne galerije portreta, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

  – Prva promocija planirana je za 17:00 sati. Riječ je o promociji knjige Hatidža koju je napisao pjesnik, esejist, književni kritičar i prevodilac, ovogodišnji predsjednik žirija za dodjelu Nagrade Meša Selimović, Mile Stojić. Knjiga Hatidža jedna je pjesma u devetnaest odjeka posvećena Srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović koja je za Stojića antička heroina našeg vremena. Na dan kad je stigla vijest o smrti Hatidže Mehmedović, u znak pijeteta Stojić je na svoj Facebook profil postavio pjesmu Hatidža koja je zatim postala viralna i prevedena na skoro dvadeset jezika svijeta. Rijetko je koja pjesma na našem jeziku prevedena na toliko svjetskih jezika. Devetnaest prijevoda objedinjeni su zatim u knjizi Hatidža čiji će tiraž biti poklonjen Memorijalnom centru u Potočarima. O knjizi će, pored autora, govoriti Hadžem Hajdarević. Knjiga je iz štampe izašla 2019.

  – Na drugoj promociji, u 18:00 sati pjesnik, esejist, prozni pisac, i selektor za Bosnu i Hercegovinu ovogodišnjih Književnih susreta, Hadžem Hajdarević predstaviće svoju knjigu Arabeske od vode (Rubaije) U zbirci rubaija – Arabeske od vode je deset ciklusa, svaki po četrdeset pjesama: Jezik, Ljubav, Adem i Hava, Grijesi, Vrt, Putovanja, Voda, Vjera, Život, Poezija. Ova vrtoglava pjesnička avantura sa starom a neumrlom formom perzijske četvorke, s njezinim bejtovima i njihovim kompliciranim rimama, vanjskim i unutarnjim je već na prvo čitanje – događaj. O knjizi Arabeske od vode govoriće Sead Usić i Elvir Musić. Knjiga je iz štampe izašla 2019.

  – U 20:00 sati planiran je Razgovor sa književnicom Martinom Mlinarević Sopta. Razgovor će voditi Kristina Ljevak. Martina Mlinarević Sopta je kolumnistica, pjesnikinja i društveno angažovana aktivistkinja koja je objavila Firentinske suze (2005.), Otok u prosincu (2006.), Neprocjenjivo (2013.), Ljetos i drugi ledovi (2017.) te Huzur (2018.). Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici koju prati više od 123.000 ljudi.

  bogat program međunarodnih književnih susreta cum grano salis u tuzli

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA