17.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Bogata kulturna jesen u Živinicama, gostuje i Zijah Sokolović

U povodu održavanja teatarske revije „Četvrtkom u pozorište“ i „Oktobar – mjesec knjige“ te obilježavanja 45 godina Gradskog pozorišta Živinice održana je press konferencija.

Manifestacija ˝Četvrkom u pozorište˝ već treću godinu za redom na repertoar donosi aktulene i nagrađivane pozorišne predstave iz cijele BiH, kazao je direktor JU BKC Živinice Elmir Krivalić, te dodao da će od 3. oktobra do 21.novembra publika u BKC-u, svakog četvrtka, moći pogledati po jednu predstavu ili koncert.

„S ponosom mogu istaći da će BKC Živinice tokom jeseni biti zaista istinski hram kulture, u kojem će publika moći uživati u raznovrsnim kulturnimnim sadržajima, predstavama, koncertima, promocijama knjiga, svečanim akademijama, a posebno mi je drago što ovogodišnju teatarasku reviju „ Četvrtkom u pozorište“ otvaramo predstavom u našoj produkciji „Noć poezije- dar ljubavi“, na kojoj su radili mladi akademski umjetnici, a u režiji Adija Glavinića. Teatarska revija ove godine će biti u čast 45 godina pozorišne čarolije u Živinicama, obzirom da ove godine slavimo jubilej postojanja Gradskog pozorišta u Živinicama“, istakao je Krivalić.

Direktor Gradskog pozorišta Živinice, Suad Avdagić osvrnuo se na značaj pozorišta u Živinicama, te najavio obilježavanje značajnog teatarskog jubileja „45 godina Gradskog pozorišta Živinice“.

„Pozorišna umjetnost u Živinicama živi već 45 godina, od osnivanja Gradskog pozorišta, koje je osvajalo nagrade na mnogim festivalima širom zemlje. Mi smo ponosni na sve naše teatarske projekte, kao i na glumce i režisere koji su činili, ali i danas čine, našu pozorišnu čaroliju. „Svečana akademija“, premijera predstave „Tvornica snova“, „Promocija monografije“, „Izložba plakata i fotografija“, „uređenje Teatar kluba sa BKC-om“, samo su neke od aktivnosti koje planiramo realizirati, slaveći suštinske vrijednosti pozorištne umjetnosti“, izjavio je Avdagić.

Organizatorica kulturno-zabavnih djelatnosti, Amira Ahmetović je istakla da nas u okviru Manifestacije „Četvrtkom u pozorište“, u periodu od 3. 10 do 21. 11., očekuje bogat kulturno-zabavni program. Ovom prilikom publiku očekuju: Noć poezije (JU BKC Živinice), predstave za odrasle (Narodno pozorište Tuzla, Centar za kulture i mlade Sarajevo, autorska monodrama Zijaha Sokolovića), od kojih će biti jedna kamerno izvođena (Pozorište mladih Sarajevo), zatim, predstava za djecu (Gradsko pozorište – UG Scena Živinice), solistički koncert klavira (mr. Monika Tadić) i gala koncert – iznenađenje za publiku.

Cijene karti za pomenuti repertoar će biti različite i kretat će se od „besplatno“, „plati koliko možeš“ , te za predstave za odrasle 5 KM i za kamernu predstavu 7 KM za koju će biti ograničen broj mjesta. I ove godine publika će imati priliku dati ocjenu od 1 do 5 za odgledanu predstavu i na taj način ćemo proglasiti koja predstava je dobila najveću ocjenu od strane publike.

U okviru ove manifestacija Gradska biblioteka Živinice obilježit će i ˝Oktobar-mjesec knjige˝ . Tim povodom biće upriličen raznovrstan kulturno zabavni program, od promocija knjiga do druženje sa piscima.

Bibliotekarka Amra Mujezinović je izjavila da će Gradska biblioteka Živinice i ove godine obilježiti Oktobar- mjesec knjige, a obilježavanje će započeti promocijom knjige „Hadžibeg“ Kemala Čopre. Pored navedene promocije, publika će moći posjetiti i promocije slijedećih knjiga: „Vrijeme u koricama“ Jakuba Džafića“, „Udarnikova kći“ Vezuva Bašića, „glumac… je glumac… je glumac“ Zijaha Sokolovića, „Srebrenička tragedija“ Mensura Pavice te „Odraz u ogledalu“ mladih Živiničana Ahmeda i Harisa Halilbašića. Biblioteka će obilježiti i 50 godina umjetničkog rada pjesnika Šime Ešića, ugostiti regionalne pisce književnosti za djecu u okviru Manifestacije „Vezeni most“ te održati dva stastanka Kluba čitalaca. Za sve navedene aktivnosti ulaz će biti besplatan, osim za promociju Sokolovićeve knjige, jer će ona biti upriličena nakon predstave „glumac… je glumac… je glumac“ i s predstavom će činiti jednu umjetničku cjelinu.

Generalni pokrovitelji manifestacija su: gradonačelnik Živinica dr. Samir Kamenjaković i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Sarajevo, dok je jedan od pokrovitelja za obilježavanje jubileja „45 godina Gradskog pozorišta Živinice“ i premijer Vlade TK Denijal Tulumović.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU