Bojan Bošnjak: „Predstavnici sindikata imali su stav da njihova tri zahtjeva budu ultimativno prihvaćena“

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak gostovao je u Špici. Na početku je govorio o zahtjevima sindikata radnika komunalne privrede.  Rekao je da su pregovori sa sindikatima krenuli.

„Od početka predstavnici sindikata imali su imali stav da njihova tri zahtjeva budu ultimativno prihvaćena bez posebnog pregovranja oko uslova oko bilo čega drugog. Prije je Vlada KS donosila slične odluke priikom pregovora sa sindikatima. Ovaj sporni dio oko 100 KM, koji se spominje, prije dvije godine je bio 80 KM. Prošle godine su firme bile obavezne isplatiti dodatnih 100 KM na osnovnu platu. To je 100 KM neto, na to se plaćaju obaveze koje idu prema državi. Tom analgojom se došlo i da se pregovara ove godine. Jedan od osnovnih uslova je bio da tih 100, odnosno 170 KM, pređe u stalnu kategoriju, odnosno da se poveća osnovica radnicima za taj iznos koji je prošle godine dogovoren. To smo načelno i pihvatili kao pregovarački tim Vlade KS“, rekao je Bošnjak.

Drugi zahtjev, kaže Bošnjak, je bio povećanje za 100 KM neto, ukupno 170 KM. Treći zahtjev je bio da se prilikom odlaska u penziju plati otpremnina u visini od pet prosječnih plata.

„Taj zahtjev je prihvaćen 100 posto. Pri zahtjev, da se on ugradi u njihove osnovice, također je prihvaćen. Treći zahtjev za dodatnih 100 KM neto, mi smo tu vodili kalkulacije i iznosili prognoze i koliko će to koštati preduzeća i Vladu KS. U trenutnom razvoju finansijske situacije u KS, s obzirom na sve negativna kretanja koje se dešavaju u budžetu, vezano za famozni ponder koji stvara poteškoće u funkcionisanju, mi nismo mogli na konto ovih plata kroz budžet za ovu godinu predvidjeti dodatna sredstva za plate radnika kroz neki oblik subnvencija“, rekao je ministar.

Bošnjak kaže da su ovo komunicirali od prvog dana prema radnicima.  

        

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU