Bolnica u talijanskom gradu Bergamu: Hodnici su prepuni, liječnici nemaju predaha (VIDEO)

U bolnici Papa Ivan XXIII. u talijanskom gradu Bergamu u Lombardiji svaki novi udah mala je pobjeda u borbi protiv koronavirusa. Odjeli su joj pretrpani krevetima. Hodnici također. Pacijenti na njima drže se za prsa i teškom mukom dišu uz pomoć respiratora. Liječnici i medicinske sestre užurbano obilaze pacijente, nastojeći im pomoći koliko god mogu.

Ravnatelj bolnice u Bergamu: Očajnički trebamo osoblje i zaštitnu opremu
Situacija nije kaotična, ali kad je svaki trenutak presudan, tako može djelovati.

Ovako izgleda svakodnevica u epidemijom koronavirusa najteže pogođenoj bolnice u najteže pogođenom gradu u najteže pogođenoj talijanskoj regiji.

Spomenute strašne prizore na fronti rata protiv bolesti COVID-19 zabilježili su novinari Sky Newsa kada su posjetili Bergamo. U tome ratu osoblje bolnice Papa Ivan XXIII. trenutno gubi.

“Moramo koristiti svaki komadić prostora”, otkriva voditeljica odjela za medije bolnice Vanna Toninelli dok objašnjava da tradicionalna podjela prostora na čekaonice, hodnike i odjele ovdje više ne vrijedi.

Broj zaraženih koronavirusom koji trebaju bolničko liječenje na sjeveru Italije toliko je velik da se bolnice s njim teško nose, a situacija sa sjevera mogla bi se vrlo lako preslikati na ostatak države.

Osoblje bolnice radi punom parom kako se zdravstveno stanje pacijenata ne bi još više pogoršali. Kako se novi pacijenti primaju, tako ih okruže osoblje. Spajaju ih na monitore koji će pratiti njihove vitalne znakove, daju im infuziju i prikapčaju na respiratore. Oni su najvažniji. Bez njih im ne bi bilo spasa.

Čekaonica hitnog prijema izgleda kao jedinica intenzivnog liječenja. Tamo se liječe pacijenti koji su nedavno stigli u bolnicu. Zdravstvena slika poprilično im je loša, no u intenzivnu ne mogu jer u njoj nema mjesta. Da su bilo gdje drugdje na svijetu, bili bi na intenzivnoj. Da bi ih se u bolnici Papa Ivan XXIII. primilo u intenzivnu moraju biti na rubu smrti. Nije dovoljno što su “samo” jako bolesni. S obzirom na to kakva situacija trenutno vlada na sjeveru Italije, biti jako bolestan smatra se povoljnom pozicijom.

A novi pacijenti stalno pristižu. Situacija samo što nije izmakla kontroli.

Grad Bergamo pozvao je Sky News k sebi kako bi svi vidjeli kako izgleda katastrofa, katastrofa bez presedana.

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati rade li vaše vlade dovoljno da se suzbije pandemija koronavirusa. Više nema, ‘nismo znali’. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

Liječnici u bolnici teško komuniciraju s pacijentima. To je zbog respiratora oko njihovih glava. Oni pokušavaju izjednačiti pritisak zraka u njihovim plućima. Slabiji jedva govore, a kakofonija koju stvara medicinska oprema otežava razumijevanje i to malo riječi što uspiju izustiti.

Ovakvu navalu u ovako kratkom roku nitko nije očekivao. “I neka se zna – ovo nije ništa nalik gripi. Ovo nalikuje kroničnoj upali pluća. Svakog dana umre stotine pacijenata”, naveo je novinar Sky Newsa koji je predvodio izvještavanje iz Bergama.

Ravnatelj hitnog prijema dr. Roberto Cosentini kaže da osoblje bolnice nikada nije bilo u ovakvoj situaciji i zato želi upozoriti sve države svijeta da se pripreme jer ću uskoro i one u svojim bolnicama gledati ovakve prizore. “To je jako ozbiljna upala pluća te samim time velik teret za zdravstveni sustavi. Svakog dana primimo 50 do 60 pacijenata koji nam dođu s upalom pluća, a većina je njih toliko bolesna da treba velike doze kisika. Zato smo bolnicu morali reorganizirati kako bismo imali tri razine intenzivne njege”, rekao je Cosentini.

Bolnica Papa Ivan XXIII. jedna je od najnaprednijih u Europi, a pandemija koronavirusa bacila ju je na koljena. Veći broj osoblja bolnice prethodno je radio u Velikoj Britaniji. Liječnik Lorenzo Grazioli u Leicesteru je proveo godinu dana. Rekao je za Sky News da ga prijatelji svaki dan zovu kako bi dobili sliku o tome koliko je situacija oko koronavirusa ozbiljna. “Pripremaju se za ovakve scene, za najgore i jako su zabrinuti”, dodao je.

Svi liječnici bolnice s kojima je Sky News razgovarao rekli su da se u borbi protiv koronavirusa treba slijediti primjer Kine, ali i Italije. Drugim riječima, treba obustaviti sve i to odmah. “To je jedini način da se uspori širenje. Ne pričamo o pobjeđivanju već samo o usporavanju”, rekao je Grazioli.

“Nikada nisam bio pod ovakvim stresom. Radim u intenzivnoj i navikao sam na teške situacije i odluke. Ljudi koje liječite u kritičnom su stanju i vaša je uloga presuda jer bi bez intervencije vjerojatno umrli. No, kada ste u ovakvoj situaciji, vrlo brzo uočite da niste dovoljni. Nas anesteziologa ovdje ima stotinu i dajemo sve od sebe, ali to možda nije dovoljno.”

Laboratoriji također rade punom parom. Pokušavaju pronaći način da se virus pobijedi. Pobjeda je, međutim, još uvijek dosta daleko.

Kada broj zaraženih koronavirusom skoči, on skoči “do neba”. Svi dostupni resursi – testovi, kreveti, respiratori, itd. – odmah se iskoriste. Takva situacija svakoga može baciti na koljena.

U bolnici Papa Ivan XXIII. takvu su situaciju nazvali apokalipsom.

Bergamo, stoga, ostatku svijeta poručuje: “Pripremite se.”

piše jutarnji list

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU