Boračke organizacije Tuzle nezadovoljne Zakonom o dopunskim pravima demobilisanih boraca TK

Nakon svega izrečenog danas na press konferenciji ove Koordinacije očigledno je da su na potezu i Vlada ali Skupština TK, nakon čijih eventualnih odluka zavisi hoće li borci Tuzle u proteste.

Na današnjoj press konferenciji Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzle izrazila je svoje nezadovoljstvo i ogorčenje sa odredbama zakona o dopunskim pravima demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona koji prema njihovim riječima ima niz manjkavosti i nije usklađen sa zakonom na federalnom nivou.

boračke organizacije tuzle nezadovoljne zakonom o dopunskim pravima demobilisanih boraca tk
edin haračić – prijedsednik koordinacije boraca tuzla

Prema riječima naših sagovornika iz Koordinacije i kao takav se još ne primjenjuje, odnosno egzistencijalna naknada se još ne isplaćuje.

„Zakon je usvojen u vrijeme vrhunca pandemije koronavirusa a mi smo tek ovih dana došli do konačnih odredbi istog. Niko nas ništa nije pitao a sam Zakon ima toliko apsurda a najveći je taj što isti nije usklađen sa onim na federalnom nivou. Tako recimo borci do 57 godina starosti kod kojih je eventualno zaposlena supruga ili dijete nemaju pravo na ovu naknadu.Smatramo da je to diskriminirajuće jer Federalni zakon nema tu odrednicu cenzusa bračnog druga ili člana porodice, a naknada je po nama lične prirode uživaoca prava i nije uredu da se veže za članove porodice“ – kazao je između ostalog Mirza Ahmić, predsjednik ODB-a Tuzla.

boračke organizacije tuzle nezadovoljne zakonom o dopunskim pravima demobilisanih boraca tk
mirza ahmić – odb tuzla

On je još kazao da novim Zakonom djeci boračke populacije nije omogućeno plaćanje školarine za studij i sl uz 50% popusta, što automatski znači da će djeca boraca koja nemaju novac za studij biti osuđena da „nadničare“ a djeca bogatih biti i dalje bogata.

O novom Zakonu govorio je i Nermin Marevac, sekretar ORVI-a Grada Tuzla koji je kazao da je ova forma Zakona neprihvatljiva za borce Tuzle jer je diskriminirajuća.

boračke organizacije tuzle nezadovoljne zakonom o dopunskim pravima demobilisanih boraca tk
nermin marevac – sekretar udruženja rvi tuzla

„Uputili smo apel svim poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona, ministru i premijeru da se ova postojeća verzija Zakona preispita i putem izmjena i dopuna po hitnom postupku promijeni u prihvatljivu verziju koja će garantirati jednakost svih u konzumiranju prava iz ovog Zakona.Imamo stalne pozive svakoga dana na stotine i ne možemo više to kontrolisati. Svašta se pominje i nudi pa i protesti jer činjenica je da ilustrarcije radi ako kod nekog demobilisanog borca koji se nalazi na birou supruga ili član porodice rade u pekari ili cvjećari i ma primanja od 400 maraka, taj borac nema pravo na naknadu koja je njegovo lično pravo a ne pravo supružnika ili člana porodice. Da budem krajnje jasan Zakon je loš i treba ga hitno popraviti kako ne bi došlo do masovnijih protesta i nezadovoljstva“- kazao je Nermin Marevac,, sekretar ORVI-a Grada Tuzla.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU