BORBA ZA ZAŠTITU RIJEKA / U ponedjeljak press konferencija ekoloških aktivista iz Travnika

Ekološki aktivisti iz Travnika u ponedjeljak će održati press konferenciju povodom iskazivanja potrebe zaštite rijeka u SBK od izgradnje MHE.

Naime, press će biti održan dan prije sjednice Općinskog vijeća Travnik, tokom koje će se odlučivati o izmjenama Prostornog plana SBK.

Podsjećamo, Vlada Kantona SBK putem resornog Ministarstva započela je aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005 – 2025. Ovim izmjenama je predviđena izgradnja 37 novih MHE. Po broju izgrađenih MHE u FBiH, SBK ubjedljivo vodi. U ovom kantonu je već izgrađeno 37 MHE od ukupno 114 MHE koje su trenutno u pogonu diljem BiH.

Planiranje novi hidroelektrana je u direktnoj koliziji sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 29.06.2020. godine, čime se potpuno zabranjuje izgradnja MHE na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Članovi “Dižimo glas za naše rijeke iz Travnika” su uputili građansku inicijativu početkom septembra 2021. a koju je potpisalo 15 travničkih NVO, 2605 građana sa biračkog spiska općine Travnik, 75 građana sa drugih općina te 10 Savjeta mjesnih zajednica. Svi su odlučno stavili svoj potpis kako bi zaštitili rijeke od dalje devastacije, a naročito Ugra i Bile, na kojima je izgrađeno ili je planirana izgradnja novih MHE.

-Organizatori: aktivisti okupljeni u neformalnu grupu: “Dižimo glas za naše rijeke iz Travnika” uz pomoć Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.”

Press konferencija bit će održana s početkom u 11 sati ispred JU Centar za kulturu općine Travnik.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU