BORIS MARJANOVIĆ: Vitez činimo ugodnijim mjestom za život, poslovna zajednica nam je jaka, pojedine obitelji se vraćaju


Provedbom niza aktivnosti, kojima se u značajnoj mjeri mijenja slika općine i podiže kvaliteta života, infrastrukturni projekti koji su realizirani, kao i oni koji se trenutačno provode, poput gradnje multifunkcionalne lamele Doma zdravlja, pomažu Vitezu krupnim koracima ići naprijed kada govorimo o dostupnosti usluga, a kada se tomu doda tradicionalno jaka poslovna zajednica, jasno je kako ova općina u srcu Lašvanske doline itekako ima potencijal, koji će dodatno biti iskorišten i kroz bolju prometnu povezanost. O ovim, kao i svim drugim temama od značaja za Vitez, njegove žitelje, kao i buduće aktivnosti administracije, a sve u povodu Dana općine, koji se obilježavao protekloga vikenda, kao i danas svečanom sjednicom Općinskog vijeća, za Večernji list govori Boris Marjanović, načelnik općine.

Večernji list: Dan općine prilika je za osvrnuti se na urađeno u proteklih godinu dana. Što biste izdvojili?

Od prošlog Dana općine niz je aktivnosti koje mogu izdvojiti kao iznimno važne, a kojima bitno mijenjamo sliku naše općine i kvalitetu života u njoj. Posebno ću izdvojiti projekte koji za cilj imaju konačno i trajno riješiti gorući problem opskrbe vodom jer smo svjedoci redukcija, većinom u ljetnim mjesecima. S time u vezi osigurali smo opciju uvođenja vode s dodatnog izvorišta u gradsku jezgru te smo pristupili rekonstrukciji dotrajalih azbestno- betonskih instalacija zbog kojih imamo i ogromne gubitke. U vodoopskrbu smo u proteklih 12 mjeseci uložili više od pola milijuna KM i mislim da ćemo vrlo brzo doći u poziciju da redukcije možemo svesti na minimum. Uz to, govoreći o urađenom, ističem ulaganje od oko milijun i dvije stotine tisuća KM u prometnu infrastrukturu, kako u urbanom središtu tako i u poslovnim zonama te svim našim naseljima. Nastavili smo i etapno rješavati nagomilane probleme u vezi s odvodnjom oborinskih i fekalnih voda. Tako je prošle godine oko 600.000 KM uloženo u mrežu odvodnje, a najveći iskoraci bili su u gradskoj jezgri, kod zgrada policije i pošte te središnjeg parka, u Ulici Josipa Kurevije, na lokaciji Botrine, ali i u naseljima Rijeka, Grbavica, Stari Vitez, Dubravica, Ahmići…

Moram spomenuti i javnu rasvjetu jer smo prošlog mjeseca proveli dva projekta, a s njima ćemo nastaviti i ove godine. Naime, nastojimo što veći dio općine usmjeriti na LED tehnologiju te izdvajam ugradnju novih LED rasvjetnih tijela na našoj glavnoj prometnici, Ulici Stjepana Radića od semafora do skretanja za Vitezit. Također, postavili smo nova, suvremena rasvjetna tijela na Gradski trg, koji ćemo ove godine dodatno urediti postavljajući dodatni urbani mobilijar nakon rekonstrukcije podzemnih instalacija i betonskog pločnika.

Večernji list: Uz ove projekte, koje možete naglasiti važnima za sljedeće razdoblje?

Mi smo početkom jeseni 2023. godine počeli s gradnjom multifunkcionalne lamele Doma zdravlja. Samo pola godine poslije građevina je izgrađena, pokrivena te se trenutačno ugrađuju otvori. Ove godine nastavit ćemo s opremanje tih prostorija kako bismo ubrzo našim sugrađanima omogućili dodatnu i komforniju uslugu kapaciteta Doma zdravlja. Također adaptiramo i nove prostorije Centra za socijalni rad, da budu dostupnije i opremljenije, kako korisnicima tako i zaposlenima. Velike aktivnosti imali smo na iznalaženju rješenja za otvaranje Odjela Općinskog suda Travnik u Vitezu. Zajedničkim naporima županijske Vlade i Općine Vitez aktivnosti smo intenzivirali i očekujemo da sudbeni odjel u Vitezu otvori vrata korisnicima nakon adaptacije zgrade koja je kupljena. Uz izdvojeno, ove godine idemo dalje s projektima iz oblasti kanalizacije i vodoopskrbe, uređenjem cesta, javnih površina i drugim redovitim poslovima lokalne uprave.

Večernji list: Gdje su ključni potencijali razvoja općine?

Svakako da je iznimno razvijena poslovna zajednica uz geografski položaj ponajveći potencijal naše općine u razvojnom smislu. Naši poduzetnici etabliraju su u raznim oblastima te su kao vodeći u svojim branšama prepoznati i u BiH i u inozemstvu. Smatram da naš razvojni potencijal krasi i vrijedan ljudski resurs, ali i otvorena vrata općinske administracije za sva nova ulaganja i projekte. U posljednje vrijeme primjetno je jačanje sektora turizma u Vitezu uz standardno izraženu trgovačku, industrijsku i poljoprivrednu djelatnost.

Večernji list: Kako se danas živi u Vitezu? Postoje li najave demografskog oporavka?

Na to pitanje teško je dati jednoznačan odgovor, no, ono što mogu reći je da kao općinska vlast nastojimo potpomoći što širi sloj našeg stanovništva kako bismo olakšali svakodnevni život. Tako smo prošle godine izdvojili 170.000 KM da svaki naš student ima stipendiju, socijalno ugroženim osobama snosimo troškove komunalnih usluga, a kroz Centar za socijalni rad pomažemo ugroženim skupinama društva.

Upravo ovih dana otvoren je i poziv za poticajna sredstva u iznosu od gotovo 200.000 KM, koja smo stavili na raspolaganje našim poljoprivrednicima, poduzetnicima te osobama koje pokreću nova poduzeća. S oko 300.000 KM potpomažemo rad naših braniteljskih i udruga iz oblasti kulture i sporta. Sve su to mjere kojima izravno doprinosimo da se u Vitezu živi bolje. Kada je u pitanju demografski oporavak, i tu smo kao općina napravili određene iskorake, ponajprije za mlade. Uveli smo jednokratnu pomoć za sve rodilje, obnavljamo škole, sportske terene i parkove, a upravo prije nekoliko dana potpisao sam ugovor s Ministarstvom mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH kojim definiramo ulaganje u dogradnju kapaciteta Dječjeg vrtića. Veseli me podatak da se pojedine obitelji vraćaju u Vitez, a kako su mi prenijeli ravnatelji škola, za sljedeću godinu najavljen je povratak desetak naših obitelji iz zapadne Europe. Predanim radom možemo popraviti negativne demografske pokazatelje i stabilizirati sveukupno stanje u BiH.

Večernji list: Koliko je prometno uvezivanje značajno za Vitez, ali i Lašvansku dolinu općenito?

To je prevažno pitanje jer je kvalitetna cestovna povezanost jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvitak ove regije. Konačnom izgradnjom brze ceste od Lašve do Viteza i dalje prema Travniku ova dolina će biti bliža koridoru Vc i velikim središtima. Kao Općina predano obavljamo svoj dio poslova te smo upravo nedavno na sastanku s ministricom Katić te direktorima Lasićem i Pravdićem usuglasili sljedeće aktivnosti da se otvori gradnja preostalih LOT-ova ove ceste. Pri tome nam je iznimno važna komunikacija i s poslovnom zajednicom, udrugama poslodavaca jer iz toga proistječe kvalitetan i zajednički pristup prometnom uvezivanju Viteza s ostalim dijelovima regije.

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU