2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Bošković: Od ceste Neum-Stolac očekujemo veliki benefit (VIDEO)

Prometnica Stolac – Neum, čija se izgradnja privodi kraju, od velikog je značaja za Stolac, a načelnik te općine Stjepan Bošković očekuje da će taj infrastrukturni projekt biti zamašnjak ekonomskog razvitka

– Jedan od značajnijih projekata koji je u realizaciji, a koji nije oslonjen na proračun općine Stolac, je magistralna cesta M17.3 Mostar – Stolac – Neum koji od nas zahtjeva da žurno riješimo i prolaz kroz sam grad – kazao je u razgovoru za Fenu stolački načelnik.

Naglasio je kako bi posljednja dionica na cesti Neum – Stolac u dužini od 10 kilometara trebala biti završena početkom ljetne sezone. Nova cesta preplovit će vrijeme putovanja na more te oživjeti stolački kraj.

– Očekujemo veliki benfeit od ove prometne komunikacije jer ta cesta za nas je strateški infrastrukturni projekt budući da ona prolazi kroz Stolac i veže tu općinu s Neumom i Dubrovnikom. Nadam se da će otvaranjem granica ona biti vrlo aktivna u povezivanju Mostara, Stoca i Dubrovnika – optimističan je Bošković.

Bolja prometna povezanost omogućit će i bolje iskorištavanje turističkog potencijala tog kraja.

Načelnik Bošković podsjeća da su na području Stoca dvije nekropole stećaka (Boljuni i Radimlja) koje su pod UNESCO-ovom zaštitom.

Dodao je kako se nada da će 2021. godina biti turistički puno uspješnija od protekle u kojoj nije bilo organiziranog dolaska gostiju.

– Proteklu godinu iskoristili smo za “šminkanje” destinacija i njihovu obnovu. Mislim da dolazi bolje vrijeme za općinu Stolac i da će stati i ova pandemija, te da će Stolac kao turističko središte biti otvoren za sve posjetitelje. Mi ćemo biti destinacija gdje će turisti svraćati i nadam se vraćati, a cesta koja se gradi će nam uvelike pomoći iskoristiti taj svoj potencijal – poručuje Bošković.

Kada su u pitanju drugi projekti koji se provode na području Stoca, načelnik je kazao kako je pandemija usporila priljev novca u općinski proračun pa su samim time neki projekti zaustavljeni ili usporeni.

– Na prihodovnoj strani proračuna imamo dizbalans sredstava. Samo od PDV-a imamo pad od 15 do 20 posto, a morali smo se odreći i određenog dijela prihoda zbog odluka Općinskog vijeća kojima smo rasteretili privatni sektor. S druge strane, provode se određeni projekti u gospodarsko-poslovnoj zoni i tu dolazi do novih upošljavanja – navodi stolački načelnik.

Bošković je podsjetio i na projekte izgradnje solarnih elektrana na prostoru općine, po čemu je Stolac među vodećim općinama u BiH.

– Imamo priču koja je ekološki prihvatljiva, koja se uklapa u priču o razvoju turizma – dodao je načelnik Stoca Stjepan Bošković.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU