-2.3 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Bošku Deviću potvrđeno deset godina zatvora za zločin u Ključu

  ()

  Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom je Boško Dević osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Ključa.

  U Sudu BiH su naveli da je Apelaciono vijeće otpremilo odluku kojom je u cijelosti potvrđena prvostepena presuda, prenosi BIRN.

  Dević je u decembru 2018. osuđen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvu četiri lica bošnjačke nacionalnosti u selu Gornji Kamičak kod Ključa 11. augusta 1992. godine.

  Na osnovu iskaza svjedoka Sudsko vijeće je tada zaključilo da su Dević i još trojica vojnika došli u Gornji Kamičak i izveli četvoricu muškaraca iz kuće, te ih poveli prema putu i ubili uz nanošenje tjelesnih povreda, a utvrđeno je da su unakažena tijela pronađena dan kasnije, 12. augusta 1992. godine.

  Sud je također zaključio da su ova ubistva počinjena u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, policijskih i paravojnih formacija Republike Srpske na bošnjačko i hrvatsko civilno stanovništvo na području Ključa.

  Žalbu na ovu presudu su izjavili Tužilaštvo BiH, koje je tražilo veću kaznu, te Odbrana, s prijedlogom da se ranija odluka ukine i Deviću ponovo sudi, ali je Apelaciono vijeće potvrdilo desetogodišnju kaznu.

  Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO