Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju dobre političke odnose

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se danas u Budimpešti s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Starayom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Mađarske, trenutnoj krizi u Ukrajini i sigurnosnoj situaciji na granicama Europske unije, kao i aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, europskim i euroatlantskim integracijama i aktivnostima Povjerenstva za suradnju s NATO-om.

Tom prilikom istaknuto je da Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju dobre političke odnose i bilateralnu suradnju, a da intenzitet bilateralnih kontakata na visokoj i najvišoj razini doprinosi daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa.

Zamjenik Brkić se zahvalio na donaciji respiratora “Panther V” koje su Bosni i Hercegovini donirali NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe (EADRCC) i Vlada Mađarske, kazujući kako NATO i Mađarska kontinuirano pomažu Bosni i Hercegovini u vremenu pandemije.  

Naglasio je da su EU i NATO strateški prioriteti vanjske politike BiH i da je veoma bitno u tim procesima imati podršku prijateljskih država poput Mađarske. Kazao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni zalaganje Mađarske za brži pristup zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

U kontekstu procesa provedbi reformi, zamjenik Brkić je naglasio da je reforma izbornog zakonodavstva prioritet, te kako izmjena Izbornog zakona BiH predstavlja imperativ i garant jednakopravnosti konstitutivnih naroda i legitimnog političkog predstavljanja na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošćuMVPBiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU