6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Bosna i Hercegovina i Njemačka jačaju ekonomsku razmjenu

Jučer se treći put se sastala bosanskohercegovačko-njemačka radna grupa za ekonomska pitanja, zbog Corone u online formatu.

U radnoj grupi su učestvovali brojni predstavnici resornih ministarstava, privrede i administracije, koje je predvodio Dragiša Mekić, pomoćnik ministra u bosanskohercegovačkom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Helge Tolksdorf, šef Odjela za proširenje EU, Jugoistočna Europa, Odjel Turske u njemačkom Saveznom ministarstvu za privredu i engergiju.

Razgovaralo se o opštim pitanjima ekonomske saradnje dvije zemlje, ali i o posebnim pitanjima odabranih ekomomskih sektora i pojedinačnim ulaganjima.

Dragiša Mekić je, između ostalog, naglasio značajne ekonomske gubitke usljed Korona pandemije. Njemačka je i u krizi ostala glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine, tako da saradnja između država može biti važna podrška na putu ka izlazu iz krize.

Helge Tolksdorf je pored toga istakao značaj regionalne saradnje, te stalne razmjene. Važni termini, koje treba zajednički iskoristiti, su u sklopu Berlinskog procesa sastanak predsjednika vlada u ljeto 2021. godine i sastanak ministara privrede idućeg juna, koji se također održavaju po želji savezne kancelarke Merkel.

Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Sarajevu, pozdravila je sudionike i bila je radosna što se sastanak mogao opet održati prvi put nakon dvije godine. Ljudi u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini ekonomski su vrlo usko povezani. Bosna i Hercegovina je važna lokacija i za njemačke investicije, što je usko povezano s reformskim napretkom koji je postigla Bosna i Hercegovina približavajući se standardima EU.

Bilateralna radna grupa je osnovana 2017. godine, uglavnom se sastaje jednom godišnje s istim članovima. U 2019. i 2020. radna grupa je pauzirala, zbog neformiranja Vlade u BiH, a 2020. godine zbog Korona krize.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU