Bosna i Hercegovina prvi put domaćin velike vježbe “Brzi odgovor 21”

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade

Riječ je o vježbi “Brzi odgovor 21” koja se odvija na 30 lokacija u Evropi. Vojnici Oružanih snaga BiH su među 30 hiljada vojnika iz 26 zemalja koji učestvuju u ovoj vježbi.

Bilateralna vježba „Brzi odgovor 21“ u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika, biće održana na vojnim poligonima Manjača i Glamoč, te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna.

General-major RADOVAN ILIĆ, komandant Operativne Komande OSBiH

“Ovdje će se gađati isključivo lakim pješadijskim naoružanjem, minobacačima 60 mm i 81 mm, na Glamoču 120 mm. Što se tiče vježbe Dinamičan odgovor 12-4, tu mogu biti haubice”, rekao je Ilić.

General-pukovnik SENAD MAŠOVIĆ, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH

“Ovo je terenska vježba koja podrazumijeva bojevo ciljanje. Radiće je odvojeno OS BiH i vojska SAD, da bi sve bilo završeno zajedničkom vježbom, koja će se održati 22. maja”, kazao je Mašović.

Vrhovana komanda OSBiH, odnosno državno Predsjedništvo, ovu vježbu je odobrilo u februaru 2020. godine, a danas je na Manjači najavljena kao najveća u istoriji BiH.

Dr SIFET PODžIĆ, ministar odbrane BiH

“Cilj je da SAD pokažu da svojim kopnenim, pomorskim i vazdušnim putem za vrlo kratko vrijeme u Evropu dovesti snage jačine jedne divizije, i cilj je da se provjeri integracija sa snagama koje su na terenu”, istakao je Podžić.

“Brzi odgovor 21” је dio multinacionalne vježbe “Branilac Evrope” koju provodi Komanda Oružanih snaga SAD-a za Evropu i Afriku. Riječ je o ukupno 28 000 učesnika u četiri povezane vježbe, koje će biti održane u 12 država. Između ostalih i u BiH, uprkos negodovanju dijela domaće javnosti.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU