Bosni i Hercegovini nedostaju turistički radnici, najveća potražnja za kuharima i konobarima

Ugostiteljski i turistički sektor najviše su osjetili posljedice tokom pandemije koronavirusa.

Sada, kada očekuju povratak turista i bolju sezonu, zabrinuti su jer je sve manje obrazovanog i kvalitetnog kadra. Najveća je potražnja za kuharima i konobarima, piše Akta.ba

Dženana Budimlić, vlasnica hotela u Bihaću, pokušava putem biroa i Zavoda za zapošljavanje pronaći ljude koje bi mogli osposobiti prije sezone. Ipak, to je iz godine u godinu sve teže.

“Pokušavamo putem biroa pronaći ljude koje bismo mogli osposobiti puno prije sezone, međutim skoro svake godine sve teže i teže je pronaći adekvatnu radnu snagu. Kad kažem adekvatnu, onda mislim na to da dobijemo kvalifikovan kadar. Nama najviše nedostaju kvalifikovani konobari, a to su ljudi koji govore barem jedan strani jezik, koji se mogu na adekvatan način sporazumjeti”, kazao je vlasnik hotela u Bihaću.

Niske plaće u ovoj branši glavni su razlog zašto oni koji bi mogli pronaći posao u domaćem turizmu odlaze u susjedne zemlje. U Hrvatskoj mogu zaraditi i dvostruko više. Kao konobari i recepcioneri, danas su zaposleni brojni automehaničari, bravari, pravnici i medicinski tehničari.

“Najmanje konobara je zaposleno u zanimanju konobar, takva je situacija i sa kuharima. Ova zanimanja, koja se nalaze na evidenciji, nemaju dovoljno iskustva nakon školovanja, ne usuđuju se raditi te poslove koji traže određena znanja i vještine, kao što je strani jezik”, istakao je Jasmin Prošić, Služba za zapošljavanje USK.

Da bi se riješio ovaj dugogodišnji problem, potreban je sistemski pristup. Od sektora obrazovanja i privrede do poslodavaca.

“Nemamo adekvatan edukativni sistem u srednjama školama. Srednje škole i ministarstva koja bi trebalo da kreiraju obrazovni sistem ne sarađuju s privatnim sektorom. Da vide koji su to deficitarni kadrovi, da ih počnemo proizvoditi, a da ne proizvodimo kadrove samo za inostranstvo. U tom polju sav sistem treba da se uključi”, smatra Armin Amidžić, direktor Turističke zajednice Bihać.

Iako oprezni u prognozama, rezervacije koje imaju hotelijeri daju nadu da bi nadolazeća turistička sezona mogla biti itekako uspješna. Uz dobre uvjete, kažu, i rekordna. (Akta.ba)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU