Bošnjak: Zaposlenicima komunalne privrede ponuđeno povećanje plata za 50 maraka što je maksimum za očuvanje likvidnosti tih preduzeća

Povodom najave protesta Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH, Kantonalni odbor Sarajevo, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostprnog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak izjavio je da Vlada KS i resorno ministarstvo kontinuirano čine sve da unaprijede uslove rada u komunalnoj privredi.
Ministar je istakao da u potpunosti razumije zahtjeve radnika u komunalnoj privredi Kantona Sarajevo, dodavši da je u ovoj godini izdvojeno preko 40 miliona KM za komunalnu provredu, što se može smatrati rekordnim izdvajanjem do sada.
Dosadašnja povećanja plata radnicima u komunalnim preduzećima su za 2022. godinu iznosila 80 KM, dok je povećanje za 2023. godinu iznosilo dodatnih 100 KM uz obavezna poreska izdvajanja. Moj lični stav je da se radnicima u komunalnoj privredi u Kantonu Sarajevo trebaju povećati plate, ne za 100 KM nego za 200 KM, samo u toj situaciji bi bile upitne isplate plata za mjesec novembar i decembar ove godine. Likvidnost komunalnih preduzeća ne smiju doći u pitanje. Poskupljenja i uslovi života su sve veći i s te strane su zahtjevi za povećanje plata u komunalnim preduzećima zaista opravdani”, rekao je ministar Bošnjak i dodao da su u okviru pregovora od tri tadašnja zahtjeva našli rješenja za dva. “Za zahtjev koji se odnosi na povećanje od 100 KM za plate radnika, u ime Vlade Kantona Sarajevo smo ponudili povećanje od 50 KM, jer je to maksimum koji naša komunalna preduzeća mogu finansijski podnijeti”, rekao je ministar Bošnjak.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU