Utorak, 27 listopada, 2020

Božinović / Hrvatska planira smanjiti obavezni broj dana samoizolacije

- Oglašavanje - Božinović / Hrvatska planira smanjiti obavezni broj dana samoizolacije

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se ide prema smanjenju broja dana samoizolacije, no poželjno je da se to utvrdi na multinacionalnoj razini kako bi sve države imale isto mjerilo.

“Tu još uvijek nema jednoznačnog odgovora, ali realno ide se prema smanjenju dana samoizolacije. Naravno da je poželjno da se to utvrdi na nekoj multinacionalnoj razini. Za nas je važno da Europska unija oko toga zauzme stav, da nema jedna država jedno mjerilo, a druga drugo jer isti je virus i više-manje su isti ljudi”, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka u Vladi.

- Oglašavanje - Božinović / Hrvatska planira smanjiti obavezni broj dana samoizolacije

Također, na svjetskoj razini vode se rasprave, a u ovoj epidemiji nitko ne može baš točno reći u dan, u sat kad postaje osoba koja je, eventualno i pozitivna, manje opasna za svoju okolinu.

Podsjetio je da je prvo samoizolacija bila 28 dana, pa 21, zatim se došlo do 14 dana, a sada se vode rasprave da to bude sedam dana, Francuska se priprema za to. Međutim, dodaje, to je sedam dana za one koji su zaraženi.

Zna se da njihovi kontakti mogu razviti eventualno bolest nakon nekoliko dana. Možemo doći u situaciju da kontakt zaražene osobe naknadno postane zaražen i, ako se primjenjuje istih sedam dana, izađe iz samoizolacije u trenutku kad je možda najzarazniji za okolinu, kaže ministar.

- Oglašavanje - Božinović / Hrvatska planira smanjiti obavezni broj dana samoizolacije

Božinović je također izvijestio da su na sastanku u Vladi razgovarali o epidemiološkoj situaciji, ali nema ništa novo.

“Poanta svega je da mi još uvijek imamo relativno visok broj novozaraženih osoba, a s druge strane to je virus koji se može spriječiti, odnosno usporiti njegovo širenje jednostavnim mjerama”, istaknuo je te novinarima sugerirao kako bi bilo dobro da nose maske čak i na otvorenom, kada stoje blizu jedni drugima.

“Razmak, higijena nosa i ruku i sigurno da bi rezultati i broj novozaraženih bio manji”, poručio je Božinović., prenosi Hina.

- Marketing - Božinović / Hrvatska planira smanjiti obavezni broj dana samoizolacije

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje - Božinović / Hrvatska planira smanjiti obavezni broj dana samoizolacije

IZDVAJAMO

10 stvari koje moramo prestati raditi ako želimo konačno uštedjeti novac

Svako od nas bi htio biti bogat, imati kuću, stan, auto… Ništa nije nemoguće, no ako imate visoke...

Pretresi na 25 lokacija u Tuzli, uhapšeno 13 osoba

Na području Tuzlanskog kantona danas je uhapšeno 13 osoba kod kojih je pronađena droga, municija, mobilni telefoni, duvan i drugi predmeti, rekla...

Zbog radova na dionici autoputa A-1 zatvoreni tuneli Vis, 25. novembar i Grab

Magla i niska oblačnost jutros smanjuju vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Pažnja se skreće i...