-11.2 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  BRAVO! Žene Kruščice nagrađene za hrabrost: Dobile prestižnu nagradu “Euronatur”

  Hrabre žene, koje su tokom 500 dana branile pristup preko mosta, kako bi spriječile izgradnju male hidroelektrane na rijeci Kruščici, zbog svoje hrabrosti i istrajnosti dobitnice su nagrade koju dodjeljuje “EuroNatur”, evropski fond za prirodnu baštinu…

  - Oglašavanje -

  Svake godine ova njemačka organizacija dodjeljuje nagradu za izvanredan doprinos zaštiti prirode i okoliša, obrazovanju o okolišu i održivom razvoju, piše BUKA portal

  Ove godine dobitnice ove prestižne nagrade biće žene iz sela Kruščica, koje su od augusta 2017. do decembra 2018. godine, danju i noću, po svim vremenskim uslovima, čuvale most i tako spriječile izgradnju mini hidroelektrane.

  • Ni policija niti pokušaji zastrašivanja od investitora nisu učinili ove hrabre žene da odustanu od odbrane svoje rijeke. Tek prije Božića 2018. godine žene su odlučile napustiti most. Nadležni sud je podržao njihove ciljeve da se spriječi izgradnja hidroelektrana, čime je sretno završen ovaj miran 18-mjesečni protest žena Kruščica – navela je ova organizacija.

  Uz rijeku Kruščicu, kod Viteza, nalazi se više od dvadeset ljetnikovaca i izletišta koji održavaju mještani. Tu je, ipak, započeta gradnja hidroelektrane, koja je zaustavljena hrabrim činom mještanki Kruščice.

  Cijeli slučaj dobio je sudski epilog, a Kantonalni sud u Novom Travniku presudio je u korist mještana i poništio dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane.

  • Hrabrost i istrajnost ovih hrabrih žena je impresivna i predstavlja uzor za naš rad, kao i rad partnerskih organizacija u borbi protiv energetskih lobija na Balkanu – izjavio je predsjednik “EuroNatura” Christel Schroeder, prenosi Anadolija.

  Nagrada će ženama Kruščice biti dodijeljena 10. oktobra. Među laureatima ove prestižne nagrade dosad su se našli Nelson Mandela, Mihail Gorbačov, Princ od Walesa i mnogi drugi.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO