Brčić: Iz Upravnog odbora KCUS-a sam izbačena zbog neslaganja s Fortom

Dosadašnja članica Upravnog odbora KCUS-a Lejla Brčić prokomentarisala je na društvenim mrežama to što se njeno ime nije našlo među članovima novog Upravnog odbora ove institucije.

– Imajući u vidu da sam tokom dana dobila dosta novinarskih upita u vezi sa današnjom odlukom Vlade FBiH o imenovanju v.d. članova Upravnog odbora KCUS, konkretno o razlozima mojeg razrješenja s ove funkcije, radi informisanja javnosti, ali i zaštite profesionalnog digniteta, odlučila sam se obratiti na ovaj način. Kako sam, od donošenja odluka Senata UNSA o gubitku nastavničkog zvanja generalne direktorice KCUS, insistirala na donošenju odluka o pokretanju postupka razrješenja generalne direktorice, te kako je odbijanje donošenja takve odluke osnovni razlog razrješenja (sada već) ranijeg saziva UO KCUS, u upitima koje sam dobila, predstavnicima medija su nejasni razlozi za moje razrješenje. U UO KCUS sam imenovana nakon provedene konkursne procedure, a tokom perioda obnašanja funkcije radila sam i zastupala interese Kantona Sarajevo i postupala isključivo u skladu sa smjernicama Vlade KS, što u svakom momentu mogu potvrditi premijer i resorni ministar, prenosi status sa mreža avaz.ba.

Neslaganje s rukovodstvom

Današnja odluka je isključivo rezultat interesnih pobuda pojedinaca i to odgovornih lica Naše stranke. Već neko vrijeme traje moje neslaganje sa rukovodstvom, primarno sa predsjednikom Edinom Fortom, odnosno odlukama koje se donose i načinom na koji se donose, što je rezultiralo mojim ranijim povlačenjem sa funkcija iz organa i tijela kojima je pomenuti upravljao ili upravlja (sa pozicije ministrice pravde i uprave KS, iz Predsjedništva stranke itd.). Pogazile su se brojne crvene linije, što nije nešto s čime sam se mogla složiti i iza čega sam mogla stati. 

Sloboda mišljenja, a posebno odlučivanja u Našoj stranci je svedena na minimum, a oni koji dignu glas bivaju označeni kao otpadnici i neprijatelji. Jedan od posljednjih primjera je i odluka predsjednika Edina Forte da se raspusti OO Lukavac i zatvori kancelarija stranke u Lukavcu, zbog toga što je, vjerovali ili ne, opštinski odbor Lukavac potpisao sporazum o saradnji sa NIP-om i SDP-om. Dakle, predsjednik stranke raspušta (i zatvaranjem kancelarije gasi u potpunosti) lokalni odbor zbog sporazuma o saradnji sa strankama koje su naš koalicioni partner na svim nivoima?! Samo i isključivo iz razloga jer nije konsultovan! Slične odluke su ranije donesene u odnosu na OO NS u Mostaru i Goraždu. Brojni vrijedni i kvalitetni članovi su na takav način i otjerani iz stranke, navodi lejla Brčić. Kompletan komentar možete pročitati OVDJE.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU