Bregu: Integracija u regionalni ekonomski prostor je dobitna kombinacija za sve

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu sastala se danas u Bratislavi sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Dvoje zvaničnika su razgovarali o predstojećem samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u julu u Poznanju, a naročito o rezultatima provođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Bregu je naglasila da je integracija u regionalni ekonomski prostor dobitna kombinacija za sve.

– Povezanost unutar regiona povećava trgovinsku razmjenu, obogaćuje radnu snagu i pruža više mogućnosti za zaposlenje, te region čini atraktivnijim za direktna strana ulaganja. Također njeguje dobrosusjedske odnose i ohrabruje uzajamno učenje i razmjenu dobrih praksi ekonomija koje se suočavaju sa sličnim izazovima. Uzlazni trendovi ekonomskih pokazatelja, kao i ispitivanja javnog mnijenja pokazuju koristi od provođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor – rekla je Bregu.

Ddoala je da su ciljevi do 2020. godine u domenu zaposlenosti, obrazovanja i trgovinskog bilansa  ili postignuti ili premašeni.

– Imamo stvarne rezultate koji proizilaze iz regionalnih napora. Građani regiona su prepoznali pozitivne uticaje, a istraživanje Balkanski barometar bilježi stalno povećanje zadovoljstva građana načinom na koji stvari funkcionišu u njihovoj ekonomiji. Podrška regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji je veća nego ikada. Slika je, naravno, daleko od ružičaste, a ozbiljni izazovi su i dalje tu. Približavanje je i dalje daleko, a bilateralna pitanja često prijete da zasjene reformske inicijative. Uprkos svemu, ne trebamo gubiti iz vida dobre razloge za optimizam i kontinuiranu odlučnost – dodala je Bregu.

Ministar Lajčak izrazio je snažnu podršku Vijeću za regionalnu saradnju i aktivnostima ove organizacije, ističući važnost regionalne saradnje u procesu EU integracija.

Generalna sekretarka Vijeća ukazala je i na moguće posljedice prepuštanja zamoru proširenja i nepružanja vjerodostojne perspektive Zapadnom Balkanu, što ima realan potencijal da uspori reforme i otvori prostor da političari umjesto toga svoje pristalice okupe oko populističke, ksenofobične, nacionalističke i zapaljive retorike.

Bregu je zaključila da regionalna integracija nije alternativa integraciji u Evropsku uniju, već da je to u međuvremenu dobrodošao i veoma koristan proces, kojim se Evropska unija ne oslobađa stvarne i vjerodostojne posvećenosti ni perspektive proširenja niti se ekonomije Zapadnog Balkana oslobađaju ispunjavanja zahtjeva pravne stečevine EU.

Sastanak sa Lajčakom dio je političkih konsultacija generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju sa učesnicima Odbora ove organizacije.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU