Britanske vlasti/ Od 2030. zabranjena prodaja novih vozila s pogonom na gorivo

U Velikoj Britaniji će od 2030. godine biti zabranjena prodaja novih automobila s pogonom na gorivo. Ovakva odluka je dio plana kojim vlast želi odgovoriti na klimatske promjene.

“Zeleni plan” se sastoji od deset tačaka, a podrazumijeva i to da se svaka kuća napaja električnom energijom proizvedenom od vjetroenergije.

U Velikoj Britaniji je trenutno manje od jedan posto električnih automobila, pa će vlast morati uložiti mnogo novca za gradnju infrastrukture za ovu vrstu vozila.

Prema riječima Edmunda Kinga, predsjednika Automobilske asocijacije, samo šest posto lokalnih zajednica ima punionice za ovakva vozila. Upozorio je da se ne može tek tako donijeti navedena odluka, tj. da se moraju stvoriti uslovi da ljudi mogu koristiti električne automobile.

Britanski premijer Boris Johnson tvrdi da će njegov plan značiti zelenu industrijsku revoluciju kojom će se stvoriti i osigurati do 250.000 radnih mjesta. Obećao je da će plan podrazumijevati ulaganje 12 milijardi funti.

Iz opozicione Laburističke stranke su poručili da plan ne ispunjava ono što se traži, ali su ga ipak pozdravili.

Šef Komiteta za klimatske promjene Chris Stark smatra da je nedostatak plana to što u njemu nije navedeno kako ga postići, prenosi Sky News.

IZVOR: Klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU