Britanski premijer Johnson: Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da veliki broj počinilaca genocida u Srebrenici još uvijek nije odgovarao za zločine te da postoje i oni koji bi radije zaboravili šta se desilo tamo ili negiraju značaj

  • To ne smijemo dozvoliti da se desi. Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se nikada ne ponovi – kazao je Johnson u svom obraćanju povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Podsjetio je da je prije 25 godina Evropa svjedočila najgorem zločinu na svojoj teritoriji od Drugog svjetskog rata, kada je više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeno u genocidu u Srebrenici i kada je više od 20.000 žena i djece nasilno deportovano.

  • Želim da vam se još jednom pridružim u sjećanju na žrtve tih užasnih događaja i izrazim podršku porodicama preživjelih u borbi za pravdu – istakao je Johnson te dodao da veliki broj porodica još uvijek ne zna za sudbinu njihovih najmilijih.

Izrazio je ponos ulogom koju je Velika Britanija imala u zadnjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući rad britanskih sudija, advokata i tužilaca.

  • Nastavit ćemo da radimo uz vas kako bi smo eliminisali predrasude i diskriminaciju te stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve – zaključio je Johnson u obraćanju.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU