Broj umrlih u Evropi u odnosu na broj zaraženih nagovještava da je omikron stvarno “blaži soj”

Uprkos porastu broja novozaraženih širom svijeta zbog pojave omikron soja koronavirusa, sedmični izveštaji o smrtnim slučajevima relativno su “stabilni” i ne pokazuju značajniji skok od oktobra prošle godine.

Iako omikron soj, prema trenutnim pokazateljima, izaziva manje težak oblik bolesti od, primjerice delta soja, on ipak ostaje opasan virus, posebno za one koji nisu vakcinisani.

Prema podacima koje bilježi Worldometer, broj smrtnih slučajeva u zemljama koje bilježe najveći broj novozaraženih stagnira ili je u blagom padu, dok je broj hospitaliziranih i dalje veoma visok, no prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ne predstavlja prijetnju po cjelokupni zdravstveni sistem.

Razlog za smanjenu smrtnost i općenito blažu kliničku sliku kod zaraženih omikron sojem ne treba pripisati samo tome da se radi o “blažem” soju, nego i svakako mnogo većem broju vakcinisanih nego što je to bio slučaj u periodu vala delta soja.

Tako je, primjerice u Njemačkoj, koja je jedna od zemalja EU koja je najteže pogođena omikron sojem koronavirusa, broj zaraženih u januaru doživio vrtoglav rast i mjerio se stotinama hiljada na dnevnoj bazi, dok je broj preminulih bio znatno niži nego u periodu marta prošle godine, kada je u toj zemlji bilo i do 10 puta manje novozaraženih.

Još bolja situacija je u Velikoj Britaniji, koja ima visok stepen vakcinacije. Broj novozaraženih je na dnevnoj bazi premašivao i 200 hiljada, dok je broj umrlih u čitavom tom periodu ostajao, u najgorem slučaju, trocifren.

Francuskoj, koja ima jedne od najrigoroznijih covid restrikcija na svijetu, situacija je također obećavajuća. U ovoj zemlji broj dnevno pozitivnih testova na koronavirus dosezao je vrtoglavih pola miliona tokom januara. Istovremeno, broj preminulih nije prelazio 500 dnevno.

Provjerom situacije u ostalim evropskim državama, vidljivo je da su odnosi broja novozaraženih i umrlih manje-više isti u gotovo svim zemljama.

Sve ovo su pokazatelji, potkrijepljeni tvrdnjama vodećih svjetskih stručnjaka, da bi omikron soj mogao značiti kraj pandemije koronavirusa, barem u obliku u kojem nam je bila poznata proteklih dvije godine.

Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se možemo opustiti. Vakcinacija bilo kojom vakcinom, tvrde epidemiolozi, jedina je zaštita od ozbiljnih posljedica koje sa sobom nosi infekcija koronavirusom.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU