Brojni građani otkazuju putovanja zbog straha od rata

Zbog sukoba u Ukrajini i straha od rata, sve veći broj građana otkazuje martovska putovanja, podaci su turističkih agencija u Republici Srpskoj.

Ublažavanje epidemioloških mjera u većini evropskih zemalja unijelo je optimizam da će se putovanja vratiti na staro, ali aktuelna situacija zabrinula je mnoge. Ima li razloga za strah?

Sa putovanja u Budimpeštu Dijana Milešić vratila se u ponedjeljak. U Mađarskoj nisu imali nikakvih problema.

“Ništa se nije osjetilo, ima turista… Meni se ništa nije promijenilo u odnosu na putovanja od ranije u Budimpeštu, nisu nam tražili ni testove što se tiče Kovida, a što se tiče rata, to niko nije ni pominjao”, kaže Dijana.

Ipak, dio grupe sa kojom je putovala otkazao je aranžman pred sam polazak.

“U agenciji su dali informaciju da je manja grupa, jer je par putnika odustalo od putovanja zbog tih dešavanja”, dodala je Dijana Milešić.

Tu informaciju potvrdili su i u turističkim agencijama, ali ističu da otkazivanja nisu masovna.

“Imali smo početkom mjeseca osmomartovska putovanja, imali smo putovanje u Budimpeštu, tu je bilo otkaza”, navodi Sofija Stevanović, zaposlena u Turističkoj agenciji.

U agencijama su optimisti da će proljetna putovanja krenuti bez obzira na trenutnu situaciju, ali ponude za evropske destinacije još nisu otvorene.

“Sad već kako ko, oni koji se prvi isplaniraju, oni su već rezervisali.. Mislim da ta kriza, kad je rat u pitanju, jeste djelovala na strah kod ljudi od skoka cijena, od rata, od same neizvjesnosti, pojačana je uplašenost”, ističe Vanja Savić, zaposlena u Turističkoj agenciji.

Dodaju da još uvijek nema nikakvih upozorenja niti informacija o eventualnim bezbjednosnim prijetnjama.

“Da je situacija bila ozbiljnija i mi bismo upozorili putnike i razmišljali o tim putovanjima da li ih realizovati ili ne.. Iz svog nekog iskustva, sad kad sam bila u Istanbulu, nekako se čovjek odmori. Nema pritiska, nema vijesti, kao u 2019. kada je sve bilo normalno, funkcionisali smo”, naglašava Sofija Stevanović.

Pored straha od sukoba, kod velikog broja onih koji su aranžmane otkazali presudio je finansijski momenat, jer su mnogi umjesto putovanja izabrali nabavku zaliha osnovnih životnih namirnica u slučaju nepredviđenih situacija.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU