-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Brojni poslanici čekaju diskusiju o Dodikovoj izjavi u vezi Pelješkog mosta

  ()

  Veći broj poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) prijavio se danas za raspravu o izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Milorada Dodika, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, veoma štetan po vitalne interese RS-a.

  U proteklih nekoliko sati, u entitetskom parlamentu najmanje je bilo riječi o toj temi.

  Žučna rasprava između poslanika Partije dmeokratskog progresa (PDP), odnosno Srpske demokratske stranke (SDS), Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića s Dodikom potpuno je izašla iz okvira zadate teme, uz međusobne optužbe, mahom na ličnom nivou.

  Uime PDP-a, šef tog poslaničkog kluba Perica Bundalo je rekao da se u predloženim zaključcima te stranke zahtijeva rješavanje niza otvorenih pitanja između RS, odnosno BiH sa Hrvatskom a među njima je i izmjena odluke o donošenju Nacionalnog programa Sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada u vezi sa lokacijom Trgovska Gora, koja je u blizini granice (kod Novog Grada/Bosanskog Novog), kao i konačno utvrđivanje međunarodne granice između BiH i Hrvatske na rijeci Uni, na području opština Dubica, Novi Grad i Kostajnica.

  Iz PDP-a navode i da su potrebne čvrste garancije Vlade Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti izgrađen u ugovorenom roku od 30 mjeseci, kao i da rukovodstvo Narodne skupštine pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela koje će zajednom sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djelovati na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj, te o tome informiše parlament.

  Na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića i jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodika, usvojeni su zaključci u vezi s izgradnjm Pelješkog mosta, nakon čega je Dodik pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a.

  Ukoliko bi Dodikova izjava bila potvrđena u Narodnoj skupštini RS-a dvotrećinskom većinom, osporavana odluka Predsjedništva BiH neće imati učinka.

  Predsjedništvo BiH je usvojenim zaključcima pozvalo Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO