Brtan: Pozorišne igre trebaju biti prioritet resornih ministarstava svih razina

Najstariji festival bh. pozorišta Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine zatvorene su u subotu dodjelom nagrada najboljima.

Govoreći o ovogodišnjim Igrama, ali i njihovoj budućnosti, direktorica Doma kulture Smiljka Brtan u izjavi za Fenu istakla je da je zadovoljna pozitivnom atmosferom koja je vladala za vrijeme Festivala, susretima, druženjima, suradnjom sa kazališnim kućama, medijima…

– Samo pozitivne stvari su se događale u i oko Igara. Naravno, uvijek može i bolje. Mi, kao organizatori Igara nećemo prestati sa nastojanjima da uradimo sve kako bi već sljedeće Igre imale još bolju organizaciju od ovih. Kontinuitet Igara neće i ne smije doći u pitanje. Općina Jajce, građani grada Jajca i prijatelji Festivala u Jajcu čiji broj nije mali, garant su opstojnosti Igara u budućnosti – kazala je Brtan.

Ona je istakla da bi s obzirom na rejting koji ima, ovaj Festival morao biti u vrhu prioriteta općinske vlasti, ali i resornih ministarstava svih razina.

– Postavlja se pitanje zašto nije sada? Možda su razlozi što ne postoji jasna strategija, možda se ne rukovodi dovoljno vrijednosnim kriterijima određenih kulturnih projekata prilikom raspodjele novčanih sredstava – navela je ona.

Podvukla je da se Javna ustanova “Dom kulture Jajce” kao organizator ovako značajnog Festivala potrudila da svim razinama vlasti koje odlučuju o finansiranju Festivala predoči ozbiljnost, veličinu i značaj projekta kakav uistinu jesu Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu.

– U kom smjeru će se razvijati Igre u Jajcu ovisi ponajviše od toga koliko ćemo uspjeti promijeniti način gledanja na Festival onih najodgovornijih. Sigurno da postoji prostor za napredak ovog Festivala, ali ne ovisi samo i isključivo od nas kao organizatora Igara – mišljenja je Brtan.

(FENA) M.L.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU