6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  Brtan: Pozorišne igre trebaju biti prioritet resornih ministarstava svih razina

  ()

  Najstariji festival bh. pozorišta Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine zatvorene su u subotu dodjelom nagrada najboljima.

  Govoreći o ovogodišnjim Igrama, ali i njihovoj budućnosti, direktorica Doma kulture Smiljka Brtan u izjavi za Fenu istakla je da je zadovoljna pozitivnom atmosferom koja je vladala za vrijeme Festivala, susretima, druženjima, suradnjom sa kazališnim kućama, medijima…

  – Samo pozitivne stvari su se događale u i oko Igara. Naravno, uvijek može i bolje. Mi, kao organizatori Igara nećemo prestati sa nastojanjima da uradimo sve kako bi već sljedeće Igre imale još bolju organizaciju od ovih. Kontinuitet Igara neće i ne smije doći u pitanje. Općina Jajce, građani grada Jajca i prijatelji Festivala u Jajcu čiji broj nije mali, garant su opstojnosti Igara u budućnosti – kazala je Brtan.

  Ona je istakla da bi s obzirom na rejting koji ima, ovaj Festival morao biti u vrhu prioriteta općinske vlasti, ali i resornih ministarstava svih razina.

  – Postavlja se pitanje zašto nije sada? Možda su razlozi što ne postoji jasna strategija, možda se ne rukovodi dovoljno vrijednosnim kriterijima određenih kulturnih projekata prilikom raspodjele novčanih sredstava – navela je ona.

  Podvukla je da se Javna ustanova “Dom kulture Jajce” kao organizator ovako značajnog Festivala potrudila da svim razinama vlasti koje odlučuju o finansiranju Festivala predoči ozbiljnost, veličinu i značaj projekta kakav uistinu jesu Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu.

  – U kom smjeru će se razvijati Igre u Jajcu ovisi ponajviše od toga koliko ćemo uspjeti promijeniti način gledanja na Festival onih najodgovornijih. Sigurno da postoji prostor za napredak ovog Festivala, ali ne ovisi samo i isključivo od nas kao organizatora Igara – mišljenja je Brtan.

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO