Brza cesta Lašva – Nević Polje koja se najavljuje devet godina još nije dobila ni prvi metar

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje koja je najavljivana kao cesta od velikog značaja još uvijek nije dobila ni svoj prvi metar iako je još rebalansom federalnog budžeta 2017. godine planiran i kapitalni transfer u iznosu od 107 miliona KM.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine su kazali da je stepen realizacije projekta direktno povezan s dobijanjem urbanističke saglasnosti, odnosno usaglašavanje trase s Prostorno-planskom dokumentacijom Srednjobosanskog kantona.

Kako kažu, isto je imperativ za završetak aktivnosti na finalnom usaglašavanju projektne dokumentacije, a što je i osnovni preduslov za početak izgradnje.

Brza cesta je trebala biti izgrađena novcem Klirinškog duga Ruske Federacije, a planirana sredstva sa 100 miliona KM su smanjena na 66 miliona KM.

“Vlada FBiH 27.07.2018. godine donijela je Odluku o usvajanju programa utroška dijela sredstava ‘Kapitalnih transfera javnim preduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“ (Službene novine FBiH, broj 5/18) utvrđenih Budžetom FBiH, usvojen od strane Parlamenta FBiH, kojom je utvrđeno finansiranje izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje u visini od 100 miliona KM.

Odlukom o izmjeni i dopuni naprijed navedene Odluke na jednom dijelu dionice brze ceste je promijenjen implementator, te je smanjen iznos koji se planira doznačiti JP Autoceste FBiH na 66 miliona KM. Naprijed navedena sredstva nisu bila efektivna u 2018. godini”, kazali su iz Autocesta te dodali:

“Međutim, Planom poslovanja za 2019. godinu i Trogodišnjim planom poslovanja za 2019.-2021. godinu planirani su naprijed navedeni projekti s izvorom finansiranja u skladu s Odlukama Vlade FBiH – finansiranje iz Budžeta FBiH. Ostalo je još da se definiše položaj petlje u Nević Polju, a njeno usaglašavanje očekujemo ubrzo.”

Za navedenu dionicu završeni su glavni projekti te korigovani u području poslovne zone Vitez prema zahtjevu lokalne zajednice. Dio projekta, LOT1 Vitez – Nević Polje bi mogao početi do kraja ove godine nakon usaglašavanja prostornog plana.

Prema Planu poslovanja za 2019. godinu planira se provođenje tenderske procedure za izbor izvođača i nadzora za izgradnju LOT-a 1 na dionici Vitez – Nević Polje, odnosno završetak pripreme tenderske dokumentacije i objava tendera. Eksproprijacija za navedenu dionicu je u toku”, zaključili su iz Autocesta FBiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU