Budućnost „Feroelektra“ je i dalje pod znakom pitanja

Budućnost nekadašnjeg privrednog giganta „Feroelektra“ je i dalje pod znakom pitanja. Mada je uprava preduzeća predvođena vršiocem dužnosti direktora Mirsadom Jašarevićem uspjela sudskim putem riješiti dio dugovanja preduzeća, Jašarević je praktično izbačen iz svog kabineta po nalogu starog nadzornog odbora kojeg je imenovanjem novog smijenila Vlada Federacije BiH. Jašarević poručuje da Ferolelektro ima budućnost jer ima imovinu koja je mnogo veća od dugovanja. 

“Mi se nalazimo sada u jednom vrlo mogućem pravnom vakuumu gdje mogu nastupiti izuzetno štetne posljedice po društvo Feroelektro d.d. a to je prije svega status mene lično kao direktora Ferolektro d.d. koji je upisan u sudski registar i ljudi koji imaju saglasnost za predstavljanje uprave Društva od strane Vlade Federacije”, kaže Jašarević.

Jašarević koji već mjesec dana nije u kabinetu direktora upozorava na nezakonitosti koje bi mogle utjecati na oporavak preduzeća. Smatra da su u pitanju brzopleti potezi dijela administracije u Vladi Federacije BiH.

“Mi imamo situaciju gdje se na jedan vrlo nezgrapan način otkazala punomoć advokatu Arslanagić Mirsadu i to pred jedan vrlo važan predmet 19.12. pred sudom u Travniku protiv prethodnog privatizacijskog vlasnika gdje Feroelektro nastupa sa vrlo krucijalnim dokazima u tom predmetu i gdje se očekuje uspješan i povoljan rezultat po Ferolektro. Podsjetiću vas da je Feroelektro oštećen za 35 miliona maraka upravo radi predmeta koji je pokrenuo prethodni privatizacijski vlasnik”, navodi.

Taj podatak je posebno zabrinjavajući jer trenutno niko u Feroelektru nema nadležnost da angažuje novog advokata, upozorava Jašarević. Zahvaljujući radu uprave i advokata Arslanagića, umanjen je dug Ferolelektra za 11 miliona maraka. Udruženje malih dioničara Federacije BiH se protivi odlasku Feroelektra u stečaj. 

Federacija je vlasnik 60 posto, a mali dioničari 40 posto preduzeća. Da li to neko pokušava dokazati da imovina Ferolelektra nije imovina Feroelektra ili da milioni koji se nalaze na računima nisu milioni ovog preduzeća? Da sudski sporovi koji su riješeni u korist Ferolelektra nisu sporovi koji su riješeni u korist Ferolelektra, pita se v.d. direktora Mirsad Jašarević.

Jašarević kaže da je siguran u dobru namjeru Vlade Federacije BiH. Kontaktirali smo federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića, ali nismo dobili njegov stav o Feroelektru. Savjetnica ministra nas je obavijestila da Federalno ministarstvo trgovine još nije prikupilo sve potrebne informacije, a nakon što to urade, organizovat će press konferenciju.  

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU