Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. na dnevnom redu Predstavničkog doma 24. januara

Predsjedavajući Mirsad Zaimović sazvao je za 24. i 25. januar  redovnu sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u čijem je najavljenom dnevnom redu i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

 Budžet je predložila Federalna vlada u ukupnom iznosu 5.535.108.213,00 KM ili jedan posto više nego u 2021. godini, odnosno više za 53,8 miliona KM.

Strukturu predloženog budžeta karakteriše rast poreznih prihoda, posebno prihoda iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i prihoda od indirektnih poreza. Na drugoj strani, planiran je porast iznosa kapitalnih transfera i izdataka za nabavku stalnih sredstava.

– Povoljne i optimistične revidirane projekcije prihoda, kao i manje planirani izdaci, pogodovali su značajnom smanjenju potrebe za zaduživanjem te manjim iznosom planiranih primitaka u
odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Ukupni prihodi od poreza projicirani u budžetu Federacije BiH za 2022. godinu su 3.947,6 mil. KM i u odnosu na prethodnu godinu, veći su za 441,5 mil. KM ili 13%. Posebno se to odnosi na prihode iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, planirane u iznosu od 2.219,0 mil. KM i prihode od indirektnih poreza sa jedinstvenog računa, koji su planirani u ukupnom iznosu od 1.661,6 mil. KM – navedeno je, između ostalog, u obrazloženju prijedloga budžeta.

Osim tog akta, za najavljenu sjednicu Predstavničkog doma je u vrhu dnevnog reda predložena informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH, što je uobičajena praksa otkako je nastala epidemija COVID-a 19.

Ukoliko zastupnici odobre predloženi dnevni red, oni će razmatrati također nekoliko zakona te program ovogodišnjeg rada Federalne vlade, kao i ovogodišnje finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje te odluku o izdvajanju novca u Fond solidarnosti FBiH.

Prema službenoj najavi, sjednica treba da bude održana u Hotelu “Hills” na Ilidži jer tamo prostor dozvoljava neophodnu fizičku distancu među učesnicima. U skladu s odlukom Kolegija Doma, svi učesnici su prilikom ulaska dužni predočiti potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o prebolovanom Covid-19 unazad šest mjeseci ili PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Ako epidemiološka situacija u međuvremenu bude pogoršana, zasjedanje će biti održano online, putem Cisco Webex platforme, najavio je Zaimović u službenom pozivu zastupnicima.

BHRT

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU