Bundesliga bi se mogla igrati pred praznim tribinama još godinu

Sastanak Njemačke nogometne lige (DFL) koji je trebao biti održan u petak odgođen je za 23. april kako bi se drugoligaškim klubovima dalo više vremena za pripremu za predstojeće odluke, a prvoligaši se pripremaju za nastavak prvenstva, u kojem bi se, prema mišljenju stručnjaka, utakmice mogle igrati pred praznim stadionima još najmanje godinu.

Sve nogometne aktivnosti u Njemačkoj prekinute su najmanje do 30. aprila. Sadašnje sigurnosne mjere u prevenciji od širenja korona virusa, koje je donijela njemačka vlast, na snazi su do 19. aprila, a kancelarka Angela Merkel i nosioci vlasti u njemačkim pokrajinama o njima će raspravljati u srijedu. No, nema najava da će doći do ukidanja pojedinih mjera, prenosi Hina.

Bundesligaške ekipe već više od sedmice pripremaju se za mogući nastavak takmičenja već u maju, koje će sigurno početi pred praznim tribinama, što polako počinju prihvatati i najžešći protivnici takvog rješenja među navijačima. Prema nekim predviđanjima stručnjaka, stadioni bi mogli biti bez navijača na tribinama čak i više od godine.

Finansijski razlog

Predsjednik utjecajne naučne akademije Leopoldine Gerald Haug poručio je navijačima da moraju biti strpljivi.

“Sigurno će proći mjeseci, a možda će morati čekati i 18 mjeseci”, izjavio je Haug u razgovoru za državnu televiziju ARD te dodao da bi bilo mudro insistirati na utakmicama bez gledalaca sve dok ne bude otkrivena vakcina protiv korona virusa, što bi, prema procjenama naučnika, moglo potrajati najmanje do kraja ove godine.

Klubovi imaju vrlo dobar finansijski razlog za insistiranje na završetku ove sezone, čak i ako će tako naljutiti poneke grupe unutar navijačkog korpusa.

Naime, završetak sezone donosi zaradu od 750 miliona eura od televizijskih prava i sponzorskih ugovora. Bez tog novca neki klubovi mogli bi biti gurnuti prema bankrotu, što su i navijači shvatili, pa su omekšali svoj stav prema utakmicama bez gledalaca na tribinama.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU