Centar za ekologiju: Evidentirano povećanje polena trava u Sarajevu

Prema izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” pri Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA, praćenjem alergenih vrsta polena na području Kantona Sarajevo (mjerna stanica Pofalići), tokom prethodne sedmice su uočeni sljedeći trendovi:  

smanjenje koncentracije polena drveća u vazduhu;

povećanje koncentracije polena trava u vazduhu i  

pojava polena korova u vazduhu.

Iako je prvi maksimum polena pri kraju, nažalost polen drvenastih biljaka je još prisutan u vazduhu. Tokom prethodnog perioda na MS Pofalići konstatovane su umjerene koncentracije polena borova (Pinaceae), te niske koncentracije polena lipe, tise, čempresa i oraha.  

Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka, posebno na polen borova i lipe se preporučuje da izbjegavaju u prvom redu četinarske šume, a zatim i parkove u kojima je glavna konstituirajuća vrsta lipa (Tilia sp).

Tokom juna evidentno je povećanje polena trava (Poaceae) i pojava polena korova (Plantaginaceae) u vazduhu. Ukoliko vremenski uslovi dozvole u narednom periodu doći će do povećanja polena trava. Koncentracija polena korova će tokom mjeseca juna biti niska, a do povećanja će doći najvjerovatnije krajem jula i početkom avgusta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.  

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU