2 C
Sarajevo
Subota, 4 veljače, 2023

Centar za ekologiju: Očekuje se porast polena trava i korova u zraku

Rezultati praćenja polena alergenih biljaka, putem mjernih stanica (MS) Pofalići i MS Stari Grad, pokazali su da u zraku dominira polen trava i korova, dok je koncentracija polena drvenastih biljaka u opadanju. Ovo je, između ostalog, navedeno u izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić”.
“Važno je napomenuti da je tokom mjeseca jula koncentracija polena trava bila veća na području MS Pofalići, dok je na MS Stari Grad konstatovana  veća koncentracija polena korova, nego na MS Pofalići.
Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” naglašavaju da polen invazivne i visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) tokom mjeseca jula nije konstatovan na pripremljenim trajnim preparatima.
U narednom periodu se očekuje porast polena trava i korova u zraku. U tom pogledu se osobama koje pate od alergija preporučuje da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine i da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ili visoko planinskih ekosistema.
Svim osobama sa sezonskim rinitisom se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

  Vlada KS / Pomoć mladima do 25.000 KM za stan

www.tvsa.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU