12 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Centralnim događajm u centru Sarajeva završava Pop Art Festival

Ove sedmice, peto izdanje Pop Art Festivala predstavlja dvije zanimljive panel diskusije koje će se održati u Kinu Meeting Point od 18:00 sati. Danas, 02. juna, možete razgovarati sa istaknutim bosanskohercegovačkim rediteljima Dinom Mustafićem, Lajlom Kaikčijom i Nerminom Hamzagićem o bosanskohercegovačkoj teatarskoj režiji i sceni uopšte.

Panel diskusija će pružiti prostor za razmjenu iskustava i ideja o ulozi teatra u razvoju savremenog čovjeka, kao tkivu modernog i progresivnog društva, a razgovaraće se i o stvaranju i njegovanju kritičke misli i intelektualne svijesti teatarske publike.

Svoja iskustva na temu „Kako živjeti od umjetnosti?“ u subotu, 05. juna sa posjetiocima Pop Art Festivala podijeliti će fotografkinja Aida Redžepagić, glumica Maja Izetbegović, muzičar Damir Imamović i ilustratori Emir i Edin Durmišević. Svojevrsni „Career Day“ panel posvećen je pitanju kako i zašto napraviti profesionalnu umjetničku karijeru, a umjetnici i eksperti iz oblasti kulture će posjetiocima objasniti vezu između njihove profesije i umjetničkog stvaranja, kao vida društvenog angažmana i isplatljivog zanata. Moderatorica obje panel diskusije je Asja Krsmanović.

Ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala tematski je posvećeno velikanima bh. književnosti kojima će mladi bosanskohercegovački umjetnici, studenti tri sarajevske umjetničke akademije, u subotu, 05. juna u 12:00 sati odati počast performansom “Tok modre rijeke” na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović. Cilj ovog performansa je skretanje pažnje na ovo zapostavljeno kulturno naslijeđe u centru Sarajeva gdje se nalaze spomen-biste Maka Dizdara, Ive Andrića, Meše Selimovića, Branka Čopića, Rodoljuba Čolakovića, Isaka Samokovlije i Veselina Masleše.

Program počinje javnim čitanjem odlomaka iz poznatih bh. književnih djela u izvedbi studenata Akademije scenskih umjetnosti, koji će publiku pozivati da kružno – tokom modre rijeke, od biste do biste priđu svakoj bisti, gdje će biti dočekani se crtanjem portreta pomenutih bh. književnika koje će studenati Akademije likovnih umjetnosti oslikati na licu mjesta. Program završava horskom izvedbom pjesme – Modra rijeka, bh. pisca Maka Dizdara koju će otpjevati oktet studenata sa Muzičke akademije u Sarajevu. Na ovaj specifičan način dobićemo kolektivni rad studenata sa tri sarajevske umjetničke akademije o izuzetno značajnoj temi za bh. kulturu.

Ulaz na sve događaje u sklopu Pop Art Festivala je besplatan.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Prijatelji Festivala su PRO-BudućnostOpćina Stari Grad SarajevoOpćina Novo SarajevoAkademija likovnih umjetnosti SarajevoOtvorena scena ObalaMeđunarodni centar za djecu i omladinu Novo SarajevoKino Meeting PointJazzbina SarajevoIdeas Business LabALAJPrint Mania i Obojena Klapa.

centralnim događajm u centru sarajeva završava pop art festival
centralnim događajm u centru sarajeva završava pop art festival

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU