Čerkez odgovara šta je dovelo do ogromnog broja smrtnih ishoda u FBiH

O navodima da bi Federacija BiH mogla početi proizvoditi ruske vakcine, Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva i član Kriznog štaba, kaže da nije upoznat sa tim podacima, ali da je sve moguće

Nakon zasjedanja Kriznog štaba kaže da se dugo raspravljalo o popuštanju mjera, ali da situacija još uvijek nije dobra.

UBLAŽAVANJE MJERA
-Situacija nam govori da broj novopotvrđenih slučajeva u odnosu na prošlu sedmicu pada 30%. U isto vrijeme na respiratoru imamo 13% manje ljudi, pa čak i smrtnost je u odnosu na proteklu nedjelju za 30% manja. Dakle bilježimo značajan pad ali u pojedinim kantonima su brojke još uvijek vrlo, vrlo ozbiljne. Dolaze nam prvomajski praznici kada tradicionalno imamo okupljanja. Da se to ne bi produžilo previše u noć većina članova Kriznog stožera je bila za to da ta mjera još ostane na snazi i da je pokušamo razmatrati odmah nakon prvomajskih praznika, kazao je Čerkez.

Ističe da se sve mjere donose isključivo prema određenim parametrima, piše Oslobođenje.

-Četiri kantona imaju izuzetno lošu situaciju. Prilično smo liberalni, pratimo više parametara – i stanje u bolnicama i priliv i sve i na osnovu toga donosimo odluke. Svjesni smo da pojedini kantoni nemaju baš dovoljno testiranja, priliv u bolnice nam govori o tome. Svaki kanton ima pravo da donese rigoroznije mjere. Vrlo je jasno koje mjere donose rezultate i koja su mjesta najkritičnija za prenos covida, kaže Čerkez i dodaje kako smatra da su i škole među kritičnim mjestima, posebno fakulteti.

-Zato se i u Evropi uglavnom održava još uvijek online nastava. Kad govorimo o osnovnim i srednjim školama, mi smo dali vrlo striktne epidemiološke mjere. Nismo bili u stanju na cijelom teritoriju FBiH baš da regulišemo to, jer je različitost na terenu. I baš smo to ostavili kantonima. Situacija u BiH je bila izuzetno zadovoljavajuća. Sa školama su imali velike probleme i Njemačka i Izrael. Prema tome, škole jesu rizik ali uz poštivanje epidemioloških mjera sigurno da se ti rizici minimalno smanjuju. Mislim da je dobra bila odluka ovaj jedan period da se to ukine. Sad već imamo miješanje i porodica i odluke djece i odluke struke i odluke pojedinih ministarstava. Mislim da u ovim slučajevima isključivo struka treba, u suradnji sa ministarstvima obrazovanja, reći šta je najbolje u datom trenutku, kazao je on.

STOPA SMRTNOSTI I DALJE JE VISOKA
Na pitanje zašto je smrtnost i dalje visoka odgovara: -Više je razloga. Imamo uzročno-posljedično, kakve su nam mjere i priliv u bolnice, sa većim prilivom sa kojim ne možete raditi radi ograničenosti ljudskih resursa, naravno da se povećava i smrtnost. Nije resurs pitanje da li imate dovoljan broj kreveta, respiratora. Neko mora raditi sa svim tim. Prema tome, nedostatak resursa je jedna posljedica. Drugo, često ljudi dolaze vrlo kasno jer ostaju kod kuće što duže mogu. Sa treće strane, imamo upotrebu terapija koja se prenosi sa čovjeka na čovjeka, zatim nekritično prepisivanje antibiotika. Često uzimanje tih lijekova na svoju ruku također doprinosi takvom stanju, kaže Čerkez.

Ključna stvar je naglašava pridržavanje mjera i smanjenje rizika na minimum.

-Kad govorimo o vakcinama, naravno to je izlaz i vakcine su sigurno najbolje sredstvo da izađemo iz ove krize. Međutim, koliko ćemo brzo izlaziti iz te krize na osnovu imunizacije, ne zavisi samo od nas. Zavisi koliko druge zemlje če pratiti sve to. Vidimo da je problem i u EU gdje proces imunizacije isto jako sporo teče. Mi smo u BiH do sada primili 70.690 vakcina. Dio je kroz Covax, veliki ostali dio su donacije. Od 3. do 9. maja očekujemo da u FBiH dođe 65.000 doza Pfizera, zatim 30.380 doza kineske vakcine i 27.000 austrijske vakcine. Na to još dolazi 50.000 doza AstraZenece kroz Covax mehanizam, istakao je Čerkez tokom gostovanja na FTV.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU