Utorak, 27 listopada, 2020

Čerkez / Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju

- Oglašavanje - Čerkez / Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju

Bosna i Hercegovina u zadnje vrijeme prednjači u broju zaraženih koronavirusom, a povratak s godišnjih odmora je jedan od najvažnijih razloga, posebice u zapadnoj Hercegovini, rekao je u Dnevniku2 BHT1 Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja.

Govoreći o početku školske godine i broju novozaraženih, kaže da je rano govoriti o početku škole u kontekstu širenja virusa.

- Oglašavanje - Čerkez / Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju

“Računali smo na kršenja mjera, na godišnje odmore, a škola je u ovom razdoblju povećan rizik, ali je još rano govoriti jer je tek počela. Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju”, rekao je Čerkez.

Očekujemo, kaže, da će se pandemija držati pod kontrolom.

“Vi ste vidjeli što se događa u Španjolskoj, Francuskoj… moramo stalno biti na oprezu”.

- Oglašavanje - Čerkez / Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju

Inspekcije, kaže, rade svoj posao, ali je to uglavnom na razini apela, a ne kažnjavanja.
“Ako podignemo svijest i počnemo se ponašati po mjerama – distanca, maska, pranje ruku i osobna higijena, ako se tog pridržavamo, olabavit ćemo neke mjere… dok imamo diskoteke koje rade, a nitko ih ne sankcionira, dok imamo proslave, nije dobro”, ističe Čerkez.

U BiH se, tvrdi on, ljudi jako dobro drže mjera. Ovo što se događa u Zapadnoj Hercegovini sada a što se ranije događalo na sarajevskom području je ocijenio “importiranim virusom”.

Glavna stvar je, kaže, da zdravstveni kapaciteti mogu primiti sve zaražene osobe. Za očekivati je, kaže, da ovo sve traje još oko godinu dana.

- Oglašavanje -

Komentirajući najavu Svjetske zdravstvene organizacije da će u oktobru i novembru Evropa zabilježiti rast dnevno umrlih, Čerkez kaže da je to moguće s obzirom na to da će doći do promjene temperature, klime, provjetravanja prostorija, boravka odnosno ne boravka u prirodi i na zraku i tomu slično.

“BiH ima tri do četiri puta manji broj slučajeva smrti u odnosu na jako razvijene zdravstvene sustave u državama poput Engleske”, ističe on.

Događa se, kaže, da postoje neki kumulativni podaci.

“Mi pratimo presjeke na sedam do 15 dana pa možemo vidjeti da smo još uvijek u jednoj ravni. Čvrsto vjerujem u sve kolege koje rade u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji da tamošnji zdravstveni sustav ne bi bio ugrožen zbog velikog broja zaraženih”.

- Marketing - Čerkez / Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje - Čerkez / Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju

IZDVAJAMO

MUP SBK / U Turbetu i Dubu pronađena droga

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 5 krivičnih djela. Dana 22.10.2020.godine oko 11,00 sati u...

Šefica je odlučila stati na kraj nekulturnim radnicima, pogledajte kakvu im je obavijest ostavila

Gotovo je, nema više psovanja u zgradi. Šefici je dosadilo nekulturno ponašanje djelatnika pa im je odlučila napisati poruku...

U Tuzli planirana semaforizacija još dvije raskrsnice

Velika frekvencija vozila posebno u jutarnjoj i poslijepodnevnoj „špici“ vozače na tuzlanskim ulicama ostavljala je i po sat vremena „zarobljene“ da bi...