27.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Čestitka Saveza samostalnih sindikata BiH povodom Dana državnosti

  Savez samostalnih sindikata BiH povodom Dana državnosti uputio čestitku:

  U ime rukovodstva i članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i u lično ime vam od srca čestitam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Koristim priliku da nas sve zajedno podsjetim na značaj ovog datuma. Na historijskom zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Jedan od glavnih zaključaka je bio da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

  Danas su, kao rijetko kada do sada, ugrožena prava ne samo naroda, već i svakog pojedinca koji želi pošteno raditi i od svoga rada dostojanstveno živjeti. Hiljade naših sugrađana su život počele živjeti u nekoj od zemalja Zapadne Evrope ili na drugom kontinentu, a svakodnevno ih žele pratiti još hiljade drugih. To je samo jedan od razloga zašto smo u ime članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine tražili da najniža plata bude 1000 KM. Svjesni da taj iznos predstavlja tek polovinu cijene minimalne potrošačke korpe, znamo da bi mnogima predstavljao razlog da razmisle da ipak ostanu u zemlji za koju se prolila tolika krv i koju smo branili i odbranili. Tih 1000 KM predstavlja vitalni nacionalni interes za svakog radnika i radnicu u Bosni i Hercegovini i ustavna, moralna i ljudska obaveza je predstavnika izvršne vlasti da hitno i bez odlaganja donesu odluku od definisanju najniže plate u tom iznosu. Svaka drugačija odluka će biti samo vjetar u leđa svima koji žele napustiti našu domovinu i već sutra ćemo se suočiti sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, školske klupe će biti prazne jer više neće biti djece da u njima stječu znanja i vještine, proizvodi će ostajati na policama prodavnica jer ih neće imati ko kupiti.

  Na ovaj, jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, još jednom pozivamo sve nadležne da se počnu brinuti i raditi u interesu radnika i radnica, građana i građanski Bosne i Hercegovine, poslodavce da cijene i na ispravan način vrednuju rad svojih zaposlenika i zaposlenica, a sve radnike i radnice da se ujedinimo i istrajemo u našoj borbi za ekonomsko-socijalni položaj i radno-pravni status dostojan našeg svakodnevnog rada i truda.

  Još jednom, sretan nam svima Dan državnosti jedine, jedinstvene, nedjeljive, nepokorene, hrabre i odvažne Bosne i Hercegovine!

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU