Četvrta generacija polaznika STEM akademije iz Tuzle dobila diplome

Četvrta generacija polaznika STEM akademije promovisana je danas u Tuzli, a radi se o osnovcima i srednjoškolcima koji su paralelno s redovnom školom željeli saznati više o robotima i programiranju.

Ova generacija je najbrojnija, a diplome je dobilo 59 polaznika. Sedam mjeseci su sticali znanja i vještine iz robotike, programiranja i logike.

Svečano okončanje školovanja bilo je u znaku promocije završnih projekata, koje su pripremali polaznici Akademije uz pomoć svojih trenera. 

Polaznik Aladin Mešić kaže da je zadatak njegove ekipe bio da naprave vjetrenjaču na pokret i na zvuk. Uspjeli su, a pojašnjava da su koristili motore i kockice te da su napravili program za mahanje i glas.

Druga grupa je napravila robota od kockica, a Adnan Peštalić navodi da su uspjeli postići cilj, da se robot kreće, a kada naiđe na prepreku da je zaobiđe, uz pomoć senzora.

Ovogodišnju STEM akademiju završio je i Mirza Salamović, njegova ekipa također je uspješno završila zadatak. Njihov robot je pomoću senzora znao stati ispred spuštene rampe, a zatim krenuti kada se podigne. Sličan zadatak ispunili su i u timu čija je članica bila Melika Šestan.

Muhamed Spahić i Rijad Karić osim usvajanja vještina značaj Akademije vide i u druženju, upoznavanju i sklapanju novih prijateljstava.

Završni projekti su multidisciplinarni i podrazumijevaju korištenje dvije i više različitih tehnologija, kojima su polaznici ovladali tokom akademije.

Voditeljica akademije Samra Mujačić kaže da su zadovoljni uspjehom djece.

– Uspjeli su integrirati različite vještine u jednom sveobuhvatnom pristupu, inženjerskim pristupom – navela je Mujačić.

Naglasila je da voditelji imaju cilj djecu usmjeriti ka onom što im najbolje ide.

– Uvjereni smo da ova djeca mogu da rade sa djecom iz mnogo razvijenih zemalja – istaknula je Mujačić.

STEM je engleska skraćenica, a označava nauku, tehnologiju, inžinjering i matematiku. Globalno tržište rada sve više traži kompetencije upravo iz tih oblasti, pa se ova vrsta edukacije mladih nameće kao potreba.

STEM akademija djeluje u Tuzli i Brčkom. Nova generacija startat će u septembru, a upis je već počeo.

 

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU