Cijene nafte pale, ali im se predviđa najveći sedmični rast od oktobra

Cijene nafte pale su u petak dok je tržište procjenjivalo posljedice povećanja kamatnih stopa u centralnim bankama, ali im se predviđa najveći sedmični rast u posljednjih 10 sedmica usljed zabrinutosti zbog poremećaja ponude i nade da će se u Kini oporaviti potražnja.

Terminski ugovori na naftu Brent pali su za 14 centi, ili 0,2 posto, na 81,07 dolara po barelu, a oni za West Texas Intermediate pali su za 22 centa, ili 0,3 posto, na 75,89 dolara.

Obje referentne vrijednosti za naftu su pale za 2 posto na prethodnom trgovanju jer je dolar ojačao, a centralne banke u Evropi podigle kamatne stope.

Ipak, te vrijednosti su na pravom putu za svoje najveće sedmične dobitke od početka oktobra, uz raspoloženje tržišta potaknuto potencijalnim ograničenjem ponude nakon što je kanadska TC Energy Corp zatvorila svoj naftovod Keystone zbog curenja i izgleda da će potražnja porasti u 2023.

Međunarodna agencija za energetiku predviđa oporavak kineske potražnje za naftom sljedeće godine na 400.000 barela dnevno, nakon smanjenja iz 2022.

Agencija je podigla svoju procjenu rasta potražnje za naftom za 2023. na 1,7 miliona barela dnevno, javlja Reuters.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU