20.5 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Cijene smještaja u javnim vrtićima u Zenici neće rasti

Prvi dan septembra, počela je pedagoška godina i u JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, u kojoj boravi 390 djece u pet zeničkih vrtića.

Iako pogođeni poskupljenjima i inflacijom s kojim se naša zemlja suočava, neće doći do novog poskupljenja cijena smještaja djece u JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, najavila je direktorica ove Ustanove Jasmina Gasal.

“Što se tiče ekonomske situacije u svijetu, pa i u našoj zemlji, odrazilo se to i na naše vrtiće, na poslovanje ustanove, pa čak i na prihode radnika. Ja vjerujem da do kraja godine neće doći do promjena cijene. Na kraju, tu je i naš osnivač Grad Zenica, za koji vjerujem da će podržati građane svoga grada i da neće dozvoliti da do toga dođe”, naglašava Gasal.

Ovisno o programu i dužini boravka djece u vrtiću, razlikuju se i cijene boravka. Tako cjelodnevni boravak (jaslice i vrtić) košta 200 KM, poludnevni boravak je 160 KM, produženi boravak u vrtiću „Pčelica“ je 230 KM, dok je produženi boravak za djecu školskog uzrasta koja pohađaju OŠ „Meša Selimović“ 200 KM. Program „Leptir“ (dva puta sedmično po 2,5 sata) je 50 KM, a popust od 20 posto ostvaruju roditelji koji u Ustanovi imaju upisano dvoje ili više djece.

U vrtiću “Pčelica” organizovan je rad do 19.30 sati, gdje od ove godine, kako kaže Gasal, imaju i grupu produženog boravka za djecu školskog uzrasta, koja pohađaju OŠ “Meša Selimović”.

“ Ukoliko broj djece bude veći od prostornih kapaciteta, kojim trenutno raspolažemo, postoji mogućnost ponovnog stavljanja u rad vrtića ‘Sead Škrgo’ u Radakovu, te vrtića ‘Lipa’ u Travničkoj ulici”, najavljuje direktorica Gasal.

Kako ističe, broj djece u grupama formiran je po pedagoškim standardima, a mjesta ima još malo, pa poziva roditelje koji su zainteresovani za smještaj u vrtiće ove Ustanove da što prije podnesu zahtjev za upis

“Poslije dvije pandemijske godine, u kojima su nas propisane mjere uveliko ograničile u radu, uticale na broj djece u vrtićima i finansijski ugrozile, vraćamo se u normalne tokove rada te planiramo određene programske aktivnosti koje će osvježiti rad i djeci boravak učiniti ugodnijim i zanimljivijim”, kazala je Gasal.

Najavljuje i nove projekte, kazavši da je trenutno u fazi pripeme rekonstrukcija ravnog krova i interijera vrtića “Radost”, jedinog preostalog vrtića koji nije renoviran. (M. H.)

The post Cijene smještaja u javnim vrtićima u Zenici neće rasti appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU