CIK BiH pokrenuo postupke utvrđivanja odgovornosti članova biračkih odbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) pokrenula je postupke utvrđivanje odgovornosti članova biračkih odbora angažiranih na Lokalnim izborima 2020. godine zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH. 

Nakan izvršene analize rada biračkih odbora na Lokalnim izborima 2020. godine u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH je na 8. sjednici održanoj 10. marta pokrenula postupke utvrđivanja odgovornosti članova biračkih odbora zbog osnovane sumnje da su postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

Pokrenuti su postupci protiv 623 člana biračkih odbora sa 131 biračkog mjesta iz četiri osnovne izborne jedinice i to: Novi Grad (RS), Doboj, Srebrenica i Mostar.

U konkretnim slučajevima radi se o postojanju osnovane sumnje da je došlo do najdrastičnijih kršenja Izbornog zakona BiH za koje je Centralna izborna komisija BiH ranije podnijela i krivične prijave nadležnim tužilaštvima jer je mišljenja da u tim slučajevima ima elemenata krivičnog djela.

– S obzirom na to da je od izbora prošlo više od godinu dana a da nema tužilačkih odluka, Centralna izborna komisija BiH je odlučila pokrenuti postupke uz napomenu ako u međuvremenu bude dizanja optužnica CIK BiH će u tim slučajevima prekinuti postupke i dati prednost krivičnom gonjenju – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH. 

Na osnovu informacije da nadležna tužilaštva provode istražne radnje Centralna izborna komisija BiH danas je prekinula ranije pokrenute postupke utvrđivanja odgovornosti za 24 člana sa sedam biračkih mjesta iz pet izbornih jedinica (Gradačac, Teslić, Kakanj, Zavidovići i Gradiška), a do donošenja konačne tužilačke odluke, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU