Civilna zaštita izdala upozorenje zbog snažnih udara vjetra u Sarajevu

S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao “narandžasto upozorenje” za jake i olujne udare vjetra južnog smjera, Kantonalna uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje pravnim i fizičkim licima za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

Očekuju se udari vjetra brzine od 50 do 80 kilometara na sat, u vremenskom intervalu od 30. novembra od 21 sat do 2. decembra do 18 sati na području cijele Bosne i Hercegovine.

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite upozoravaju sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra.

Također ih napominju kako su dužni pripremiti i adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra, jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apeluju na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogli pasti s krovova objekata, građevinskih skela i slično, i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Apeluju i na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja “narandžastog upozorenja”.

U isto vrijeme, posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Napominju, navedene subjekte, da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

The post Civilna zaštita izdala upozorenje zbog snažnih udara vjetra u Sarajevu appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU