Civilna zaštita općine Busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (FOTO)


U okviru svojih godišnjih planova i programa za obuku i izvođenje vježbi, Služba za civilnu zaštitu Općine Busovača, zajedno sa učenicima i uposlenicima osnovnih škola na području općine Busovača, pripadnicima Udruge dobrovoljnih vatrogasaca Busovača, Policijske stanice Busovača, Službe hitne medicinske pomoći JU Dom zdravlja Busovača, TUN timom Federalne uprave za civilnu zaštitu, Službom za zaštitu od požara SBK/KSB i Općinskom organizacijom Crvenog križa u Busovači, provela je pokazne vježbe evakuacije iz oblasti protivpožarne zaštite u terminima:

07.12.2023. godine u Osnovnoj školi „Kaonik“, zajedno sa učenicima i nastavnim osobljem Područne škole „Bare“,

12.12.2023. godine u Osnovnoj školi „Kaćuni“ zajedno sa učenicima i nastavnim osobljem,

te 14.12.2023. godine u Osnovnoj školi „Busovača“ sa učenicima i nastavnim osobljem Područne škole „Kaćuni“ u Busovači.
Vježbe su provedene sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH i izvedbenim scenarijima koji je prilagođen i u skladu sa Planom zaštite, spašavanja i evakuacije škole u kojoj se vježba izvodi.

Oblici vježbe obuhvatili su sljedeće faze:
1. Nastanak požara o kojem direktor škole pozivom obavještava PS Busovača i UDV Busovača, uz istovremeno provođenje evakuacije učenika i uposlenika do zbornog mjesta van objekta;
2. Pristizanje na mjesto događaja Policijske stanice Busovača i Udruge dobrovoljnih vatrogasaca Busovača;
3. Razvoj situacije i saznanje da postoje povrijeđene i izgubljene osobe, te blagovremeno pozivanje i pristizanje na intervenciju Službe hitne medicinske pomoći JU Dom zdravlja Busovača, TUN tima Federalne uprave za civilnu zaštitu, Službe za zaštitu od požara SBK/KSB i Općinske organizacije Crvenog križa u Busovači;
4. Istovremeno obezbjeđivanje mjesta događaja, gašenje požara, potraga za nestalim i pružanje medicinske pomoći povrijeđenim učenicima i uposlenicima;
5. Cjelokupna akcija uklanjanja opasnosti po djecu i uposlenike osnovnih škola, saopšetenjem rukovodioca akcije da je školski objekat siguran za povratak učenika i uposlenika u školski prostor, označio je završetak pokazne vježbe.

Kada je u pitanju metodološki pristup, svrha provedenih vježbi, pored edukativnog karaktera, jeste provjera spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i nastavnika iz prostorija škole u slučaju potrebe, kao i provjera učinkovitosti i demonstracije evakuacije, gašenja požara, potrage za nestalim osobama i pružanja medicinske pomoći, kako bi se smanjio rizik od neželjenih posljedica.
Istim su ispunjeni očekivani ishodi, te je postignut zadovoljavajući stupanj razumijevanja, interesovanja i ozbiljnosti za organiziranje vježbe evakuacije i odgovora u slučaju požara u svim osnovnim školama.
Pored naprijed navedenog, Služba za civilnu zaštitu Općine Busovača je na ovakav način prezentirala dugogodišnju uspješnu saradnju sa naprijed navedenim učesnicima pokazne vježbe.

civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto) civilna zaštita općine busovača održala pokazne vježbe u kritičnim situacijama (foto)

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU