16 C
Sarajevo
Četvrtak, 18 kolovoza, 2022

Članovi Predsjedništva BiH u Ljubljani dočekani uz najviše vojne počasti, dogovorena nova incijativa prema EU

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik dočekani su danas u Ljubljani svečano uz najviše vojne počasti.

Ceremonija svečanog dočeka s vojnim počastima upriličena je na Kongresnom trgu u Ljubljani gdje ih je dočekao predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Komšić, Džaferović i Dodik borave u dvodnevnoj službenoj posjeti Republici Sloveniji, a s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom u Ljubljani danas su svečano otkrili i Klupu prijateljstva.

Prije početka sastanka sa slovenskim predsjednikom, članovi Predsjedništva BiH položili su i vijenac na Spomenik žrtvama ratova na Kongresnom trgu.

Nakon toga je u predsjedničkoj palati u Ljubljani započeo sastanak na kojem bi se trebalo razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Sloveniji, kao i zemljama regije.

Protokolom posjete predviđen je i sastanak delegacija BiH i Slovenije, a potom je planirano da se Komšić i Pahor obrate javnosti.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH trebali bi se danas susresti i s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom, te posjetiti Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i pogledati izložbu fotografija “Deset godina rada ITF-a u BiH na polju deminiranja”.

članovi predsjedništva bih u ljubljani dočekani uz najviše vojne počasti, dogovorena nova incijativa prema eu

Pahor je izjavio da su Slovenija i BiH dvije prijateljske države, te da je Slovenija veoma naklonjena našoj državi.

“Ukoliko nas naši bosanski prijatelji trebaju mi smo uz njih na putu euroatlantskih integracija. Evropska perspektiva BiH je veoma bitna kada je riječ o procesu proširenja i treba joj posvetiti pozornost. EU mora posvetiti više pažnje ovom regionu. Slovenija je sklona širenju EU na cijeli Zapadni Balkan. U tom kontekstu treba shvatiti i proces Brdo Brijuni. On je u proteklih 10 godina odigrao važnu tranzicijsku ulogu. Iz te slovenske inicijative rodio se Berlinski proces koji je na nivou vlada s naglaskom na ekonomiji. Ako će Evropa zbog unutrašnjih problema kasniti u vezi s proširenjem, onda će ovaj region ispaštati”, kazao je Pahor, dodajući da je u martu prilika da EU popravi grešku prema Sjevernoj Makedoniji i cijelom Zapadnom Balkanu.

  Predsjedniku i dvojici članova Upravnog odbora JP 'Putevi Brčko' 30 dana zatvora

Pahor je dodao da je njegova želja da EU ne pokazuje pokroviteljstvo nad BiH, već se mora shvatiti kompliciranost koja je utemeljena Dejtonskim sporazumom koji je, kako kaže, zastario u mnogim dijelovima.

Pahor je također naveo da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovaralo i o pitanjima migranata, štedišta kao i o lokalitetu za nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

“Moramo uraditi sve kako u vezi sa problemom migranata ne bi došli u rizične situacije kao prije nekoliko godina. Razgovarali smo i o robnoj razmjeni koja između dvije države iznosi 1,4 milijardi eura. Radi se o sedam posto rasta što pokazuje da je saradnja između dvije države odlična kako na političkom tako i na ekonomskom nivou. Imamo preko 100 preduzeća u BiH sa slovenskim udjelom i koja zapošljavaju više od 15.000 radnika to znači da Slovenci vjeruju u budućnost BiH”, istaknuo je Pahor.

Komšić je naveo da mu je drago da u Sloveniji imaju velikog prijatelja

“Mi smo upućeni jedni na druge. Imamo zajedničku prošlost, jezičke barijere nisu tako velike. Zadovoljstvo nam je da imamo prijatelja prisutnog u euroatlantskim integracijama”, kazao je on.

On je kazao da su, kada je riječ o migrantima, došli do zaključka da zajedno interveniišu prema institucijama nove Evropske komsiije kako bi riješili pitanje migracija na zadovoljavajući način tamo gdje i nastaje.

  BIHAMK / Gusta magla smanjuje vidljivost, oprez zbog odrona

“Na granici u USK ti su ljudi zaglavljeni, žele dalje na Zapad, a BiH je u situaciji da ne može odgovoriti na pitanje i njihove zaštite i smještaja”, pocrtao je Komšić.

Džaferović je naveo kako je najbitnije pitanje proisteklo sa sastanka pitanje incijative sa sastanka koje će ići Evropskoj komisiji, da se odmah pitanje članstva Zapadnog Balkana stavi u fokus EU.

Dodik je rekao da trenutne poruke koje EU šalje Zapadnom Balkanu nisu dobre te da “ne treba stvarati novu konfuziju među nama da ne održimo konsenzus koji se odnosi na evropski put”.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa štedišama Komšić je rekao da su razgovarali o slučaju “Ališić” te o drugim slučajevima. Pahor je rekao da je Slovenija isplatila 135 miliona eura podružnici Ljubljanske banke u Sarajevu, a da je Vijeće Evrope prošle godine ocijenilo da je Slovenija učinkovito provela presudu.

Komšić je, govoreći o Trgovskoj gori, rekao da BiH neće stati sa zaključcima Predsjedništva BiH u vezi sa ovom neprihvatljivom lokacijom.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU