Čović u Vitezu na klauzuri HDZ-a BiH: Ako ne bude izmjena Izbornog zakona, HNS će jasno odgovoriti

Čović u Vitezu na klauzuri HDZ-a BiH: Ako ne bude izmjena Izbornog zakona, HNS će jasno odgovoriti

HDZ, odnosno HNS biti uvjerljivi pobjednici izbora 2022. godine, izjavio je lider HDZ-a Dragan Čović danas u Vitezu, na dvodnevnoj klauzuri HDZ-a BiH. Stranka je definirala i izborni program će biti predstavljen do 2. rujna, a koji je Čović nazvao vrhunskom europskom politikom.

“Opredijelili smo se za jasan, moderan, politički nastup kako bismo izbjegli bilo kakvu retoriku, odnosno da izbjegnemo da padnemo u napast da odgovaramo na izazove koji nam se često šalju. Naša kampanja će biti vrh europske politike što se tiče komunikacije i izričaja koji će do kraja biti afirmativan. Vjerujemo da možemo prezentirati jasnu viziju svoje domovine BiH, kao dijela euroatlantskog projekta. Vjerujemo u dobar rezultat i da ćemo odmah nakon izbora krenuti u jasne političke dogovore oko uspostave vlasti s partnerima”, rekao je Čović, te dodao da je 2018. bila povijesna po broju osvojenih glasova i naglasio da je u ovom izbornom ciklusu cilj da se te brojke prevaziđu.

Kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, ali i nedavni istupi visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazao je kako HNS neće odustati od teritorijalne reorganizacije ukoliko ne bude “potpune ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja.

“Bilo je razgovora sa svim relevantnim parlamentarnim strankama, ali ni izbliza ono što se očekivalo. Kad nismo uspjeli s klasičnim pregovaračkim procesom, kad tad nismo postigli sporazum, jasno nam je bilo po izjavama dužnosnika iz Sarajeva da je njihova strategija bila gubiti vrijeme da se održi status quo. Poslali smo pisma i razgovarali sa svim predstavnicima međunarodnih institucija, ali i predstavnicima OHR-a, iznijeli smo naše stajalište oko toga kako treba zaštititi poziciju Ustava BiH, time i ulogu hrvatskog naroda kao jednakopravnog konstitutivnog naroda. Ja nisam pobornik da međunarodna zajednica nameće bilo koje rješenje, BiH na svom europskom putu mora sama donositi odluke u svojim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti. Međutim, ako je visoki predstavnik u zadnja dva mjeseca dva puta intervenirao u Izborni zakon, onda očekujem da taj proces i završi i tu se ne želimo uplitati. Razočarani smo što smo gledali slike ispred OHR-a, poruke koje su poslane u eter a koje su se odnosile i na hrvatski narod, nezapamćene su u posljednjih dvadesetak godina u BiH. Neće nas uvesti u to blato, ne želimo se valjati s njima u tom dijelu”, naveo je.

Na pitanje što se može očekivati ukoliko do izmjena Izbornog zakona ne dođe, Čović je kazao:

“Mi smo na HNS-u rekli ukoliko ne bude rješenja što se tiče osiguranja ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će na to odgovoriti jasno. Predložit ćemo drukčije rješenje ustroja sustava, pa i teritorijalne organizacije BiH. To znači da ćemo dati racionalna rješenja. Kako neki predlažu da to bude građanska država oslobođena entiteta, onda je legitimno i sa naše strane predložiti promjene Ustava BiH koje će osigurati takvo nešto. Ako je ikad bila, BiH je danas snažno podijeljena”, odgovorio je.
Kazao je i kako stranke HNS-a prihvaćaju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva koje smatraju nelegalnim i nelegitimnim.

“Ne možemo tražiti kandidatski status, niti će nam ga bilo tko dati, dok imamo paralelne upravljačke procese u BiH koje nadzire Vijeće za implementaciju mira. SIP je institucija koja nema nikakvo povjerenje HNS-a. Prihvaćamo sve njihove odluke, ali nismo se s tim pomirili i nećemo šutjeti. Ne očekujem da oni išta urade i ne dao im Bog da išta urade. Svjesni smo da i zadnje izmjene Izbornog zakona BiH koje je uveo visoki predstavnik daje ogromne ovlasti tim ljudima. Procedure se sve prekršene kad se imenovao SIP ”, rekao je Čović.

drukciji.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU