2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Crna Gora ostaje bez radne snage u turizmu

  ()

  Crna Gora ima problem sa zapošljavanjem domaće radne snage u turizmu, što postaje alarmantno, jer bez njenog angažmana nema razvoja tog sektora.

  Na to je upozorio dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković, prenosi B92.

  – Ove godine je maksimalno eskalirao hronični problem nedostatka uslužne radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Ljudi neće da rade za ove plate i postoji opasnost da ostanemo bez domaće radne snage – kazao je Ratković Pobjedi.

  On je dodao da su u Crnoj Gori zarade ubjedljivo najniže, a dužina sezonskog rada najkraća na Mediteranu. Ratković smatra da nijedna destinacija nije održiva ukoliko zasniva svoj turizam na stranim radnicima.

  – Radnici su aktivni dio ponude koji može da promoviše i prezentuje zemlju. Drugo, mi nemamo interesa kao država da imamo turizam u kome predominantno ne rade naši radnici. Oni moraju apsolutno da dominiraju, a ne da kod nas dolaze, kako neki predlažu, Filipinci, a da naši radnici idu u druge zemlje. Sve treba prilagoditi tržištu – saopćio je Ratković.

  On je upozorio da bi deficit radne snage trebalo da bude znak za uzbunu da se ozbiljno razmotre problemi u turizmu i donese program mjera za njihovo rješavanje.

  – Crna Gora ne može imati održivu ekonomiju bez turizma, a turizam ne može biti održiv ako nije zasnovan na domaćoj radnoj snazi i na dominantnoj ponudi domaćih proizvoda kroz taj sektor –  objasnio je Ratković.

  To je, prema njegovim riječima, dugoročan problem, zbog čega bi sve trebalo promijeniti iz korjena.

  – Turistički preduzetnici ne mogu, u uslovima postojećeg stepena popunjenosti i strukture tražnje i kanala prodaje, obezbijediti bitno veće plaće. Hoteli i drugi ugostiteljski objekti, imajući u vidu njihove bilanse poslovanja u protekle tri decenije, nemaju mogućnost da povećaju zarade zaposlenih – kazao je Ratković.

  (FENA) E.F.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO