-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Crnadak u Londonu na Globalnoj konferenciji o slobodi medija

  ()

  Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je danas na Globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu.

  Na Konferenciji je više od 70 ministara, kao i veliki broj predstavnika medija, nevladinih organizacija i civilnog sektora iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

  Ministar Crnadak obratio se učesnicima Globalne konferencije  u okviru panela o Zapadnom Balkanu, koji je otvorio britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

  Crnadak je posebno istakao značaj javnih RTV servisa i potrebe da oni budu oslobođeni političkog pritiska i nepristrasni.

  – U posljednjem izvještaju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji se odnosi na Opšte izbore u BiH iz oktobra 2018. godine, pominje se problem javnih emitera, a posebno je istaknuto da je RTRS jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske direktno podržavao u odnosu na drugog, ali i pojedine političke partije u odnosu na druge, čime je ostvaren direktan medijski uticaj na rezultate samih izbora – naveo je ministar i dodao da je u BiH nemoguće očekivati fer i poštene izbore ukoliko ne dođe do promjene u uređivačkim politikama javnih servisa, kao i njihove depolitizacije.

  Takođe, Crnadak je rekao da smatra posebno važnim ulogu Evropske unije i OEBS-a, koji trebaju odlučnije instistirati na poštovanju profesionalnih standarda, kvalitetnoj informisanosti građana i ostvarivanju punih medijskih sloboda u BiH.

  Kao drugi problem naveo je bezbjednost novinara koji su često izloženi napadima, a bez odgovarajućih reakcija nadležnih organa, ali i problem netransparentnosti vlasničkih struktura medija.

  Ministarstvo vanjskih poslova BiH će predložiti Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH uključivanje BiH u Globalni fond za zaštitu medijskih sloboda i izradu Godišnjeg akcionog plana za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

  Ministar Crnadak će početkom augusta organizovati sastanak sa predstavnicima medija i udruženja novinara u BiH, kako bi im bili predstavljeni inicijative i zaključci Globalne konferencije o slobodi medija i kako bi se pronašli najbolji načini za njihovu primjenu u BiH.

  Druga Globalna konferencija o slobodi medija će biti održana 2020. godine u Kanadi.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO