Crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici i smijenio ministra

Crnogorski parlament usvojio je u četvrtak rezolucija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici te je dužnosti razriješen ministra pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je ranije javno negirao genocid

Rezolucija o Srebrenici osuđuje genocid u tom gradu, potvrđuje da je u genocidu stradalo preko 8000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. srpnja Danom sjećanja na žrtve Srebrenice., prenosi Hina.

Rezolucija o Srebrenici, koju su predložili zastupnici Bošnjačke stranke, podržani od cjelokupne oporbe, dobila je podršku 55 zastupnika, dok su protiv bili su zastupnici vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

Prevagu su u glasanju za oba teksta donijeli glasovi zastupnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koji su večeras prekinuli bojkot rada parlamenta i vratili se u plenarnu dvoranu kako bi glasali.

Zastupnik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić kazao je da su se zastupnici te stranke vratili u parlament kako bi sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom.

Tijesnu većinu 43 od 81 zastupnika imao je prijedlog premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra Leposavića koji je u javnom nastupu relativizirao genocid u Srebrenici te osporio presude Suda za ratne zločine u Den Haagu.

Smijenjeni ministar Leposavić ranije je rekao da je spreman priznati da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to, kako je rekao, nedvosmisleno utvrdi, rekavši tada da je Sud za ratne zločine u Den Haagu izgubio legitimitet.

Njegovu smjenu, uoči glasanja, zatražile su u pismu crnogorskim zastupnicima i predstavnice udruženje Majke Srebrenice.

Iz prosrpskog Demokratskog fronta priopćili su da je u Crnoj Gori došlo do političke krize te da će sada njihovi zastupnici bojkotirati rad parlamenta dok se ne postigne novi dogovor unutar tri stranke koje čine vladajuću većinu, koja je krajem kolovoza prošle godine nakon tri desetljeća svrgnule s vlasti Mila Đukanovića i njegovu DPS.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU