CRP test, zbog čega je važan

Za šta se koristi CRP test? On meri nivo C-reaktivnog proteina (CRP) u vašoj krvi. Ova vrsta testa može se obaviti i kod odraslih i dece, pa čak i kod beba kako bi se proverilo da li ima znakova bolesti.

Promene nivoa CRP-a mogu ukazivati na to da li tretmani koje primate rade ili ne upravljaju upalom. Nivoi CRP-a često se povećavaju dok se ne oporavite, tako da ako CRP test otkrije da počinju da padaju, to je dobar znak da uspešno savladavate infekciju, povredu itd.

Ova vrsta testa otkriva nivo CRP, ali ne pokazuje gde se u telu pojavljuje upala ili nužno šta je uzrokuje.

Test se vrši pomoću uzorka krvi uzetog iz vene na vašoj ruci. Možda će vam biti rečeno da izbegavate jesti i piti 8 do 12 sati pre uzimanja uzorka CRP testa.

Kada se dobiju rezultati, ako nivoi ukazuju na problem, onda se mogu naručiti i drugi testovi koji bi utvrdili šta je osnovni zdravstveni problem.

Druga vrsta CRP testa, koja se naziva hs-CRP test, je osetljivija i može otkriti niže nivoe CRP. Koristi se prvenstveno za skrining na srčane bolesti. Hs-CRP test je najkorisniji za ljude koji imaju povišen rizik od srčanog udara u narednih 10 godina.

crp test
crp test

Normalan nivo CRP-a

Evo osnovne tabele nivoa C-reaktivnog proteina koju koristi većina zdravstvenih radnika:

  • Nivo CRP-a ispod 10 miligrama po litru (mg/L) neki stručnjaci smatraju normalnim. Međutim, neka nedavna istraživanja pokazuju da bilo koji nivo iznad 1-2 mg/L može ukazivati na problem, posebno vezan za zdravlje srca.
  • Manje od 1 mg/L ukazuje da imate nizak rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok nivo između 1 i 3 mg/L znači da ste u povećanom riziku od zdravstvenih problema. Preko 3 mg/L sada se smatra pokazateljem „visokog rizika za kardiovaskularne bolesti“.
  • Ozbiljne bakterijske infekcije obično uzrokuju porast nivoa CRP-a između 150 i 350 mg/L.
  • Vrednosti veće od 100 mg/L mogu se pojaviti zbog nekomplikovanih infekcija izazvanih adenovirusom, citomegalovirusom i virusima koji izazivaju grip, boginje i zauške.
  • Virusne infekcije obično uzrokuju porast nivoa CRP-a na oko 20 do 40 mg/L. (mnogo manje nego kod bakterijskih infekcija).

Koji je nivo C-reaktivnog proteina visok kod dece?

Za decu važe iste vrednosti kao što je gore navedeno.

Šta uzrokuje da C-reaktivni protein bude nizak?

Upotreba NSAID-a (nesteroidni protivupalni lekovi), aspirina i steroida može dovesti do toga da su nivoi vašeg CRP-a niži od normalnih.

Kako lečiti i sprečiti povišen CRP

Lečenje povišenog CRP-a zavisi od osnovnog uzroka upale. Najbolji način za prirodno lečenje visokih nivoa je otkrivanje uzroka nečijeg upalnog odgovora i zatim sastavljanje preporuka životnog stila ili lekova na osnovu tog nalaza.

Iste vrste zdravih navika koje pomažu u zaštiti od srčanih bolesti, kao što su jedenje uravnotežene ishrane, ne pušenje i vežbanje, takođe su obično uključene u lečenje visokih nivoa CRP-a.

crp test, zbog čega je važan

1. Protivupalna dijeta

Da biste se zaštitili od uticaja upale na srce i bilo gde drugde, preporučuje se jesti celovitu hranu poput mediteranske ishrane. Ova vrsta veoma hranjive ishrane uključuje obilje povrća, voća, svežeg bilja, ribe, integralnih žitarica, mahunarki i orašastih plodova.

Jedenje  hrane sa visokim sadržajem antioksidanata, kao što su vitamin C, A i E, plus probiotička hrana može vam pomoći da podržite vaš imuni sistem. Jedno istraživanje je otkrilo da visoki unos vitamina C (1000 mg/dan u obliku dodatka) pomaže da se smanji nivo CRP kod ljudi sa nivoima većim od 1 mg/L.

Takođe je važno da se pozabavite bilo kakvim alergijama na hranu od kojih možda bolujete, kao i da izbegavate hranu koja pokreće reakciju ako imate upalnu bolest creva. Ova hrana može da sadrži: gluten, mlečne proizvode, kofein, alkohol i dr., zavisno od osobe.

crp test, zbog čega je važan

2. Redovno vežbajte

Vežbanje je moćan način upravljanja nivoom upale i smanjenjem faktora rizika za povišen CRP kod odraslih, poput visokog krvnog pritiska i gojaznosti. Opšte preporuke za odrasle su da imaju najmanje 150 minuta umerenog vežbanja nedeljno.

3. Razgovarajte sa svojim lekarom o upotrebi lekova

Ako je infekcija osnovni uzrok vašeg povišenog CRP-a, onda će vam možda trebati antibiotici koji će vam pomoći da se oporavite.

Vaš lekar može da vam predloži da uzmete određene lekove da smanjite šansu da razvijete komplikacije, poput lekova koji snižavaju holesterol ili aspirina ako imate rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Važno je sarađivati sa svojim lekarom kako biste upravljali svim postojećim zdravstvenim stanjima koja su vezana za visok nivo zapaljenja. To uključuje, na primer, dijabetes i gojaznost, kao i visok krvni pritisak i visok holesterol.
Možda ćete trebati da uzimate lekove za kontrolu ovih faktora rizika ako same promene načina života nisu dovoljne, kao što su lekovi za dijabetes.

Možda ćete morati da prilagodite upotrebu drugih lekova u zavisnosti od toga šta testovi otkrivaju, poput tableta za kontrolu estrogena/kontracepcijskih pilula ili lekova koji utiču na markere upale.

Pored toga, budući da je pokazano da upotreba vitamina C i dodatka magnezijuma pomaže u smanjenju nivoa CRP-a, vaš lekar može predložiti da ih isprobate.

4. Izbegavajte ostale faktore rizika (poput pušenja, alkohola, gojaznosti)

Dajte sve od sebe da smanjite rizik od pojave upale izbegavajući stvari koje u celini oštećuju vaše zdravlje. Ovo uključuje odustajanje od upotrebe cigareta/droga/alkohola, održavanje zdrave težine i lečenje drugih zdravstvenih stanja poput dijabetesa ili infekcija.

Mere predostrožnosti

Samo zato što vaši rezultati pokazuju da imate povišen CRP – ne bi trebalo odmah da paničite. Ovi rezultati takođe ne predstavljaju kompletnu sliku vašeg zdravlja i treba ih kombinovati sa drugim rezultatima ispitivanja!

Radite sa lekarom kako biste utvrdili koji uzroci mogu da doprinesu vašem povećanom nivou CRP-a u krvi, uključujući porodičnu anamnezu bilo koje bolesti, upotrebu lekova i kontracepcijskih pilula, kao i nivo stresa, ishranu i navike vežbanja.

Preporuka

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU