Crveni križ/krst u BiH i Ujedinjene nacije u BiH potpisali Deklaraciju o zajedničkim namjerama

U Sarajevu je potpisana Zajednička deklaracija o namjerama između Društva Crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) i Ujedinjenih nacija u BiH (UNBiH). Riječ je o saradnji u ispunjavanju Programa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini za 2030. godinu.

Cilj je ostvariti saradnju u oblastima od zajedničkog interesa kao što su – pripravnost i odgovor na katastrofe te smanjenje rizika od katastrofa, klimatska akcija, migracije, zdravstvo, obrazovanje, mladi i volontiranje, kao i mnoge druge.

Deklaraciju su potpisali generalni sekretar DCKBiH Rajko Lazić i rezidentna koordinatorica UN BiH Ingrid Macdonald.

– S ciljem da strateški sarađujemo u oblastima od zajedničkog interesa, održavaće se redovna strateška koordinacija i konsultacije na godišnjem nivou kako bi razmijenili relevantne informacije, procjene i planove ali i identificirali potencijalne mogućnosti za zajedničko partnerstvo uz učešće relevantnih struktura Ujedinjenih nacija i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine – istakao je generalni sekretar DCKBiH Rajko Lazić.

Neophodno je istaći i da će posebna pažnja biti posvećena rodnoj ravnopravnosti koja ne zapostavlja nikoga. 

– Globalnim izazovima ne može upravljati niti jedna institucija, organizacija ili država sama. Kao što je u  Povelji Ujedinjenih nacija jasno rečeno 1945.g., mi moramo „udružiti naše napore kako bismo ostvarili svoje ciljeve“. Kako je bilo tada, tako je i danas – moramo raditi zajedno – kroz različite sektore, društva i organizacije. U tom kontekstu, danas slavimo jačanje partnerstva između Ujedinjenih nacija i Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine, spajajući naše komplementarne mandate i kapacitete za podršku održivijim, inkluzivnijim i pravednijim razvojnim rješenjima za građane Bosne i Hercegovine – poručila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN BiH.

Inače u BiH pri Ujedinjenim nacijama djeluju i sljedeće agencije: FAO, ILO, OHCHR, UNHCR, UNDP, UNEP, UNDRR, UNESCO, UNECE, UNFPA, UNICEF, UNODC, UNV, UN Woman i WHO.

Podsjetimo, postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG) Ujedinjenih nacija doprinosi i Društvo Crvenog krsta/križa BiH zajedno sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) kao najvećom svjetskom humanitarnom mrežom i organizacijom sa statusom stalnog posmatrača u Ujedinjenim nacijama.

Potpisivanju Deklaracije prisustvovali su i predstavnici Delegacija IFRC-a i ICRC-a u BiH, UN agencija u BiH, kao i predstavnici nacionalnih društava Crvenog krsta/križa iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunije.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU