ČUDO PRIRODE Naučnici potvrdili: Zaista postoje ribe koje hodaju (VIDEO)

Kada slijepa pećinska riba-anđeo Kriptotora Tamikola izranja iz vode, ona se poput daždevnjaka penje pod vodopade i puzi po stijenama. Neobična sposobnost rijetke ribe da se penje na površinu prvi put je viđena 2016. godine u pećinama na Tajlandu. Sada nova istraživanja pokazuju da, vjerovatno, i druge vrste riba imaju sposobnost da hodaju po kopnu.

Hibridna živa bića poput ove pećinske ribe igrala su ključnu ulogu u razvoju života na Zemlji. Zahvaljujući izučavanju i definisanju koje vrste riba imaju sposobnost kretanja po kopnu, naučnici se nadaju da će dobiti više informacija o evolucionom prelazu sa peraja na udove i bolje razumjeti kako su prvi kičmenjaci napustili vodu da bi živjeli na kopnu.

Obično kičma i trbušna peraja kod riba nisu povezana – ističe biolog Zaharij Rendal iz Muzeja prirodne istorije na Floridi i koautor istraživanja u „Džurnal of morfolodži“. On dodaje da pećinska riba Kriptotora Tamikola ima drugačiju strukturu. Veća rebra i mišići omogućavaju joj da se kreće po kopnu: to je važna adaptacija za preživljavanje u pećinama sa promjenjivim vodostajem i brzim strujama.

OTROV 100 PUTA JAČI OD CIJANIDA Najotrovnija riba se pojavila u Jadranu

U istraživanju tim naučnika iz Muzeja prirodne istorije na Floridi, Tehnološkog instituta Nju Džersi, Univerziteta u Luizijani i Univerziteta Madžo na Tajlandu analizirao je strukturu kostiju 29 različitih vrsta riba iz porodice vijuni i otkrio da 10 vrsta riba ima isti, neobično jak karlični pojas, kao i pećinska riba Kriptotora Tamikola.

Da bi se ispratila evoluciona istorija porodice riba vijuni, koje žive u planinskim vodama, i analiziralo kako se karlica ovih riba mijenjala vremenom, naučnici su koristili kombinovani metod istraživanja na osnovu DNK analize i računarske tomografije. Pored toga, oni su otkrili da se snažna karlica vjerovatno prenosi genski i ima više od jednog porijekla, a u porodici vijuni se pojavljivala više puta .

“Rezultat istraživanja nam daje mnogo bolje razumijevanje evolucije izuzetno neobičnog događaja sposobnosti ribe da se kreće po kopnu – rekao je Lorens Pejdž, naučni saradnik muzeja na Floridi.

BONUS VIDEO:

ČUDO PRIRODE Naučnici potvrdili: Zaista postoje ribe koje hodaju (VIDEO) appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU