Da li se isplati kupiti automobil sa velikom kilometražom?

Automobil sa velikom kilometražom ne mora biti identifikovan kao automobil koji je pokvaren i koji se ne može voziti.

Automobili sa velikom kilometražom – šta tražiti?

Pri kupovini automobila većina ljudi prvenstveno obraća pažnju na vrijednost brojača kilometara. I to je sasvim normalno, jer taj broj može ukazivati ​​na razinu iscrpljenosti vozila. Međutim, velik broj prijeđenih kilometara ne mora uvijek ukazivati na potpuno trošenje automobila i na taj način ih diskvalifikovati kao potencijalnu opciju za kupovinu.

Zapamtite da na našem tržištu postoji puno automobila kojima se manipulisalo u smislu očitanja u brojanju kilometara, tako da činjenica da je automobilu službeno mala kilometraža ne znači da se zapravo nije mehanički potrošio.

Velik broj pređenih kilometara ne diskvalifikuje vozilo – ako je bilo ispravno servisirano, garažirano i svi popravci i zamjene tekućine izvršeni su na vrijeme, što se na odgovarajući način dokumentuje. U tom slučaju u takav takav automobil možemo uložiti bez većeg straha.

Ako kupujete automobil s puno prijeđenih kilometara, trebali biste provjeriti stanje motora – mogući kvar može koštati puno – iznos vjerojatno premašuje tržišnu vrijednost vozila.

Vrijedi li kupiti automobil s velikom kilometražom?

Kad dobijemo ponudu za automobil sa puno prijeđenih kilometara, to znači:

– da je njegov vlasnik puno putovao u privatne svrhe
– automobil se koristio u poslovne svrhe.

Ovisno o tome, moramo razmotriti vrijedi li uložiti u automobil sa velikom kilometražom.

Ako se vozilo koristilo privatno, a svi dokumenti potvrđuju da ga je vlasnik redovno održavao, tada vrijedi riskirati.

Još je bolje ako sve ukazuje da se automobil koristio u poslovne svrhe. Ta se vozila obično redovno servisiraju. Problem je kako se oni koriste. Korisnici ih obično ne poštuju, često se mijenjaju i na taj način, kroz različit stil vožnje, koriste vozilo na različite načine.

Kako se brinuti za automobil s velikom kilometražom?

Kada kupujete automobil koji ima nekoliko stotina hiljada kilometara na satu, trebali biste uzeti u obzir potrebu za popravljanjem ovakvog vozila odmah nakon kupovine. Nažalost, dijelovi se istroše i kako biste osigurali sebe i svoje najmilije, popravak nemojte odlagati predugo. Čak i ako se bavimo relativno mladim automobilom s velikom kilometražom, moramo provjeriti najvažnije stavke koje uključuju: kočioni sistem, promjenu ulja i ostalih tekućina (posebno ako prodavač nije u mogućnosti tačno odrediti kada je zadnja izmjena napravljena)

Kupci automobila sa benzinskim motorima često pitaju da li mogu ugraditi plinsku instalaciju u automobil sa puno prijeđenih kilometara. Teoretski, nema većih prepreka. No, za instalaciju je potreban mehaničar s dokazanim kvalitetima – nepravilno ili nepažljivo ugrađena plinska instalacija može pogoršati stanje motora i tako pridonijeti ozbiljnom kvaru. Automobili.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU