DA LI SU SMOKI, BOMBONE I RIBLJE PAŠTETE POSNE? Spisak namirnica sa kojima se lako možete omrsiti

Kako je danas, 18. aprila počeo Veliki Vaskršnji post, tako se pravoslavni vjernici fokusiraju na režim ishrane koji se bazira na vodi. Subotom i nedjeljom je dozvoljena hrana na ulju, dok riba nije. Koju hranu jesti, a da ne ostanemo gladni ili se možda slučajno ne omrsimo?

Pored kuvanja kod kuće, gdje se tačno zna koji se sastojci koriste, mnogi se odlučuju za industrijske namirnice na kojima stoji oznaka „posno“. Međutim, mnogi proizvodi za koje to nikad ne bismo rekli, sadrže u sebi mlijeko u prahu, goveđi ili svinjski želatin i konzervanse životinjskog porijekla. Zato je važno da i pored oznake „posno“, detaljno pročitate spisak sastojaka na proizvodu.

Takođe, većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih kačkavalja, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna iako piše da jeste. Nutricionisti savjetuju da otvorite „četvoro očiju“!

Biljni sirevi i mlijeka

Mlijeko i mliječne proizvode danas zamjenujuju brojne biljne alternative. Pa tako u ponudi se mogu naći brojni biljni sirevi i mlijeka od soje, pirinča, badema… Tu je i tofu sir. Ali, i tu budite oprezni. Mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki sastojak životinjskog porijekla, a najčešći je kazein, pa ako kupujete biljni kačkavalj ili neki drugi sir biljnog porijekla, provjerite na deklaraciji da li sadrži kazein.

Tjestenine i nudle

Kada je riječ o tjesteninama takođe obratite pažnju na deklaraciju, da li sadrže tragove mlijeka i jaja. Danas postoje veganske tjestenine koje se prave bez jaja, takođe tu su i nudle. Po pravilu nudle se prave od pšeničnog brašna i bez jaja, sadrže i dodatne začine sa ukusom piletine ili govedine – ali vi se svakako odlučite za onu sa povrćem.

„ZAVAPIMO MILOSRDNOM HRISTU…“ Patrijarh Porfirije: U dane posta razmišljati o djelima u vlastitom životu

Grickalice

Kada je riječ o grickalicama, smokiju, čipsu, grisinama – većina njih sadrži mlijeko u prahu i kakao maslac koji nisu posni. Takođe u većini njih se stavlja i palmino ulje, što nikako nije pogodno za post na vodi. Kokice su posne, ali samo ako nemaju dodataka poput putera. Nutricionisti savjetuju da dok postite na vodi, grickalice radije zamijenite zdravim varijantama kao što su sirovi bademi, orasi i lešnici.

Med

A ako se pitate da li je med posan, evo odgovora. Prema pravilima Srpske pravoslavne crkve med je dozvoljen kao hrana za vrijeme posta, osim u dane strogog posta kad je naznačeno strogo uzdržavanje od bilo koje hrane i pića. Na sajtu SPC piše da vjernici koji poste Vaskršnji post mogu da konzumiraju voće, povrće, morske plodove, proizvode pčela, a u određenim danima i ribu.

BONUS VIDEO:

DA LI SU SMOKI, BOMBONE I RIBLJE PAŠTETE POSNE? Spisak namirnica sa kojima se lako možete omrsiti appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU